tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Kommunen välkomnar prövning av giftvatten i HD – ”Jätteviktigt”

Publicerad: 3 maj 2023, 07:15

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) tycker att det är bra att ärendet tas upp av högsta instans.

Foto: Pressbild, Christine Olsson/TT

Högsta domstolen ger prövningstillstånd för PFAS-målet i Ronneby. Hovrätten fastslog att ett kommunalt vattenbolag inte är skyldigt att betala skadestånd till invånare som fått sitt dricksvatten förorenat. Trots risken för skadestånd, välkomnar Ronneby HD:s prövning.

Ämnen i artikeln:

VA-nät

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Förra året rev Hovrätten över Skåne och Blekinge upp tingsrättsdomen om att Ronnebys kommunala vattenbolag skulle betala skadestånd för personskador som de hälsorisker förhöjda PFAS-halter innebär.

Hovrätten ansåg att personerna som stämt vattenbolaget inte kunde bevisa att förändringen i sig inte utgör en skada på kroppen.

Nu når rättsprocessen, som startade 2016, Högsta domstolen.

– Detta är en sådan upprättelse för oss efter vad som hände i hovrätten. HD skulle inte ge oss prövning om det inte var något fel i hovrättens bedömning, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen, som drivit målet mot kommunen, till TT.

Trots att prövningen innebär att Ronneby kommuns vattenbolag kan bli skadeståndsskyldig så tycker kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) att det är bra att ärendet tas upp av högsta instans.

– Vi välkomnar den här prövningen. Det finns inga prejudikat i frågan, säger han till Dagens Samhälle.

Roger Fredriksson beskriver pfas-ärendet i kommunen som att man har gått i "okänt land". De höga halterna upptäcktes lite av en slump, och på den tiden fanns inga gränsvärden. Därför får HD:s avgörande stor betydelse.

– Det är jätteviktigt bedömer jag, för det har betydelse för hur dricksvattenleveranserna ska se ut framtiden. Det kan ju också finnas utsläpp i luften – är det också något som man i framtiden kan begära skadestånd för? säger Roger Fredriksson.

Om HD anser att kommunen ska betala skadestånd så tror han att det kan bli problematiskt för kommuner att leverera vatten. Vågar en kommun leverera vatten, när det inte går att garantera till 100 procent att vattnet aldrig blir förorenat?

– Jag tror det blir jättesvårt faktiskt, och det i sin tur hamnar i strid med att vi har en skyldighet att leverera dricksvatten.

LÄS MER: PFAS-skandaler kan ge ny praxis för kommunala bolag: ”Utmaning för hela samhället”

PFAS-föreningens representanter jublar i dag över HD:s beslut att ta upp ärendet, men trots riskerna som Roger Fredriksson ser så är även han nöjd med beskedet.

– Det finns ingen vinnare i ett sådant här fall, det handlar om våra kommuninvånare men det är också viktigt att det blir rätt och riktigt, säger Roger Fredriksson.

De höga halterna i dricksvattnet upptäcktes i slutet av 2013 och Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes tillfälligt. Utsläppskällan var en närliggande brandövningsplats på flygflottiljen F17.

TT / Åsa Nilsson

LÄS MER:
Dom om PFAS i dricksvatten rivs upp – kommunalt bolag slipper skadestånd
Fler kommuner bör undersöka sitt dricksvatten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev