Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Knivsta vill fortsätta med digitala fullmäktige efter pandemin

Publicerad: 9 juni 2021, 11:04

Klas Bergström (M) har själv inte haft några problem med tekniken hemma. Bilden till höger är en genrebild.

Foto: Press/Petter Arvidsson

Knivsta vill behålla digitala möten. Fullmäktige ska under onsdagen rösta om nya mötesregler som ska gälla även efter pandemin. ”Jag förstår inte vad problemet varit hos andra kommuner”, säger kommunstyrelsens ordförande, Klas Bergström (M).


Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeRegion UppsalaKommunallagen

Coronapandemin har gjort frågan om digitala sammanträden till en het potatis i flera kommuner och regioner. Men i Knivsta har det gått så bra att kommunen i kväll (onsdag) ska rösta om att slopa kravet på särskilda skäl för distanssammanträden i styrelser, nämnder och fullmäktige.

– En av få positiva saker med pandemin var att vi blev tvungna att komma i gång med digitala möten. Och nu när vi diskuterat frågan tycker många att det är självklart att vi ska fortsätta med dem, säger Klas Bergström.

LÄS MER: S kräver digitala möten – hotar med bojkott

Enligt förslaget ska ledamöter inte behöva anmäla sitt digitala deltagande tio dagar i förväg som nu. Men Klas Bergström tror inte att det kommer att innebära att samtliga mötesdeltagare stannar hemma. 

– Det blir nog mer hybridmöten där de flesta kommer att vara med på plats. Men för dem där det uppstår planeringskrockar eller som är lite sjuka blir det här en extra möjlighet. 

En faktor som underlättat övergången är enligt Klas Bergström att Knivsta var tidigt ute med distanssammanträden – de infördes redan i mars i fjol. Men det finns fler faktorer som kan ha spelat roll.

– Vi är yngst i landet, både vad gäller kommunens livslängd och sett till medelålder. Det kanske kan innebära en större teknisk vana, säger Klas Bergström.

Tidigare i våras publicerade Dagens Samhälle en kartläggning som visade att en betydande andel kommuner valt att ha fysiska fullmäktigemöten, trots pandemin, det senaste året. Problem som lyfts med de digitala mötena har till exempel varit att det är svårt att se alla deltagare samtidigt och att samtalstonen har hårdnat.

Enligt Klas Bergström har de svårigheterna inte funnits i Knivsta.

– Inte för att göra reklam, men vi har använt programmet Zoom som är lättanvänt, intuitivt och möjliggör för att kunna se alla samtidigt. Jag förstår egentligen inte vad problemet varit hos andra kommuner.

LÄS MER: Grov ton på digitala möten – psykologen kräver skärpning

Det finns däremot en del risker med digitala möten, till exempel när sekretessuppgifter behandlas. 

– Det mesta vi gör är det ingen sekretess på. Det är egentligen under socialnämndens möten som den risken finns. Men de har löst det genom att inte nämna några namn under mötena.

Kommunen ser över om man till nästa år av säkerhetsskäl ska byta programmet som används vid de digitala sammanträdena. Klas Bergström understryker dock att programmet måste vara användarvänligt för att fungera. 

En annan potentiell nackdel med fortsatta distansmöten är att relationerna mellan politiker och tjänstemän kan bli lidande. 

– Det är viktigt att man träffas och bygger tillit. Men det behöver inte ske primärt på de formella sammanträdena. Vi kanske behöver hitta andra former för att träffa varandra, genom exempelvis kreativa möten, säger Klas Bergström.

Digitala sammanträden har vid flera tillfällen det senaste året blivit uppmärksammade då beslut som fattats under dem har överklagats. Förvaltningsrätterna i Luleå och Karlstad har bland annat dömt olika i två liknande fall

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har också krävt att lagen ändras så att ramarna för digitala fullmäktige blir tydligare. 

Kommunallagen

Paragraf 16 i kommunallagens femte kapitel säger att fullmäktige får hållas på distans om det görs ”genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor”.

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev