Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Knäck brottsligheten genom att stärka Tullverket

Mer måste göras för att förhindra att illegala varor såsom droger och vapen förs in i landet och göder den organiserade brottsligheten. Merparten förs in via Skåne. Därför behöver Tullverket samla kompetens och resurser där det gör som mest nytta; i Malmö.

Publicerad: 16 juni 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ge Tullverket ökade resurser så att de kan öka kontrollerna av varor som fraktas in i landet.”

Foto: Mostphoto / Jens Ohlsson


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetKriminalitetSegregationMalmöMyndigheter

Den senaste tidens våldsdåd och kriminella uppgörelser i landets storstäder har gjort att oron och känslan av otrygghet har ökat. Det är inte konstigt. När människor läser eller hör om skottlossningar nära sitt bostadsområde eller kriminella uppgörelser på platser som man brukar besöka, infinner sig en oro för ens egen, men också nära och käras, säkerhet.

Regeringen har tagit fram flera bra och nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med våldsbrotten och därmed också öka tryggheten. Inrikesministern och finansministerns besked om 10 000 fler polisanställda fram till 2024 samt två ytterligare polisutbildningar, varav en i Malmö, är viktigt för att framtidssäkra en effektiv poliskår och ett högt förtroende för rättssamhället.

Staten har skjutit till resurser för att komma till rätta med den senaste tidens våldsdåd och regeringen har tagit fram ett trettiotal åtgärder och lagförslag för att komma åt de kriminella, däribland förslag till skärpt vapenlagstiftning som gör det lättare att häkta personer som bär vapen, samt förslag för att utöka möjligheterna att kameraövervaka särskilda platser.

I Malmö har vi dessutom lagt ytterligare 50 miljoner kronor för trygghetsskapande insatser riktade mot unga i riskzonen, bättre och fler trygghetskameror, och till exempel förstärk myndighetstillsyn i miljöer som göder den grova kriminaliteten.

Men det är viktigt att stärka hela kedjan för att mota tillbaka kriminaliteten och öka tryggheten i landet. En viktig pusselbit i detta arbete handlar om att stärka kontrollen av varor som förs in i Sverige för att förhindra införseln av exempelvis vapen och droger. Tullverket har därför ett alldeles särskilt viktigt uppdrag.

Nyligen rapporterades det att tullen har slagit alla tidigare rekord i beslagtagen narkotika under årets första månader, med en samhällsbesparing om 3,2 miljarder kronor som annars skulle behöva användas för att hantera effekter som narkotikamissbruk. Vid en lastbilskontroll på Öresundsbron i mars beslagtogs 600 kilo hasch, det största beslaget någonsin.

Ökningen beror, enligt tullen, på ett medvetet arbete med fokus på lastbilar där man kan ta hjälp av verktyg såsom röntgen och skannrar för att hitta illegala varor. Samtidigt vittnar den senaste tidens kraftsamling och lyckosamma arbete om att detta är toppen av ett isberg. Mer måste göras för att förhindra att illegala varor såsom droger och vapen förs in i landet och göder den organiserade brottsligheten.

Regeringen bör därför säkerställa att Tullverket får ytterligare förutsättningar att bedriva ett trygghetsarbete genom fler kontroller och ökad effektivitet. Detta kan göras på två sätt:

■ Ge Tullverket ökade resurser så att de kan öka kontrollerna av varor som fraktas in i landet.
Flytta Tullverkets huvudkontor till Malmö för att möta den organiserade brottsligheten. Vi vet att majoriteten av all cannabis, skjutvapen och heroin som beslagtas i Sverige gör det i Skåne. Beslagen i år tyder på att Malmö och Skånes andel av beslag fortsätter att öka ytterligare. Därför behöver Tullverket samla kompetens och resurser där det gör som mest nytta.

En ökad trygghet nås genom att hela samhället kraftsamlar för att knäcka den organiserade brottsligheten. Tullverket är en viktig pusselbit som måste få förutsättningar att ta ett större ansvar i arbetet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev