Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

KD: Så här ska vi stoppa brottsvågen!

Brottsligheten har tack vare regeringens handfallna kriminalpolitik blivit allt mer brutal i Sverige. Det vill Kristdemokraterna ändra på genom att bland annat satsa på fler poliser, ökade anslag till tullen, ett system för anonyma vittnen, och skärpta straff för bilstölder.

Publicerad: 30 augusti 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Samtidigt som antalet anmälda brott skjuter i höjden, minskar antalet lagföringsbeslut.”

Foto: Wavebreakmedia / anlu / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

BrottKristdemokraternaRegeringenKriminalitetPolisen

Den 22 augusti avslöjades att ny inbrottsvåg svept över Stockholm under augusti månad. Polisen konstaterar att det rör sig om ”synnerliga brutala brott”, där gärningsmän bryter sig in i villor och under pistolhot tvingar till sig exempelvis bilnycklar. Av medias rapportering att döma rör det sig om organiserade kriminella som vet vad de gör. Att stjäla en bil är svårt i dag, med alla de larmsystem som utvecklats de senaste åren. Men mot pistolhot kan ingen värja sig.

Det är heller inte första gången den här typen av rån uppmärksammas i Stockholm, ens i år. I februari beskrev tidningen Mitti att det skett 19 bilrån de senaste månaderna.

Bilstölder ger i dag alldeles för låga straff. Anledning till det är att brottet ofta inte bedöms som rån, utan som ”tillgrepp av fortskaffningsmedel”. Den här typen av lagtekniska krumelurer finns det alldeles för många av i Sverige och de leder till att grovt kriminella inte får kännbara straff, utan snabbt är ute på gatan igen och begår nya brott. Kristdemokraterna menar att den som skäl något med ett så högt värde som en bil alltid ska dömas för grovt rån. Bilen är ju dels värd mycket i reda pengar, men den är dessutom omöjlig för många att klara arbetspendling eller matinköp utan.

Mellan 2006 och 2014 sjönk andelen svenskar som var oroliga för bilstölder från 22 procent till 12 procent. Sedan den rödgröna regeringen tog över har oron börjar krypa uppåt igen, till 16 procent. Det är inte konstigt. Regeringen kan knappast anklagas för att ha fört en aktiv kriminalpolitik. Det är högst motvilligt de börjat med lagskärpningar och satsningar på polisen, satsningar som Alliansen ofta initierat. Resultatet låter inte vänta på sig. Samtidigt som antalet anmälda brott skjuter i höjden, minskar antalet lagföringsbeslut.

Kristdemokraterna vill genomföra historiska satsningar på polisen. Vi vill ha 10 000 fler poliser, med tydlig lokal förankring. Vi vill skärpa straffet för gängbrottslighet och systemhotande brottslighet. Vi vill införa ett system med anonyma vittnen, eftersom problemet med att folk inte vågar vittna är mycket stort i framför socialt utsatta områden.

Men ska bilstölder och inbrott minska är bland det bästa vi kan göra att förstärka Tullen. Ser vi på inbrott, så klaras 3-4 procent upp i Sverige. I Finland är motsvarande siffra 20-25 procent. Ett av skälen är att Finland aldrig monterat ner sitt gränsskydd som Sverige har. 50 procent av inbrotten begås av utländska stöldligor. Därför måste Tullen rustas upp. Vi föreslår en halv miljard i höjda anslag för flera tullare. De ska också få sätta upp kameror som registrerar nummerskyltar vid gränspassager så vi vet vilka reser in och ut i landet. Inresekontrollerna och ID-kontrollerna ska också öka. Men det viktigaste av allt är att Tullen får möjlighet att kontrollera utförsel av gods. Många vet nog inte om det, men om Tullen i dag ser en lastbil på väg ut ur landet med misstänkt stöldgods, exempelvis bilar, så kan de bara titta på. De har ingen befogenhet att hålla kvar lastbilen och föraren. Det får bara polisen göra, som ofta befinner sig för långt ifrån platsen för att ingripa. Det vill Kristdemokraterna ändra på.

Kriminaliteten blir allt mer brutal i Sverige i dag. Det ser vi ständigt bekräftas av nya exempel. Detta måste upphöra. Laglydighet är ingenting som ska vara valbart i Sverige. Du ska kunna lita på att du kan sova tryggt, utan att behöva oroas för inbrott och pistolhot. Du måste kunna lita på att polisen löser brott och spärrar in de kriminella i fängelse.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev