torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”Jag skyller på media”

Publicerad: 29 maj 2019, 07:12

SD:s partisekreterare Richard Jomshof och Märta Stenevi, partisekreterare för MP, har en klar uppfattning om varför deras partioer är mer utsatta.

Sverigedemokrater och miljöpartister är mer utsatta för hot, våld och trakasserier än andra kommunpolitiker. Deras partisekreterare har en klar uppfattning om vad det beror på.

Ämnen i artikeln:

Hot

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Hela 47 procent av de sverigedemokrater som svarat på Dagens Samhälles enkät har drabbats av hot, våld eller trakasserier.

– Det är fruktansvärt att det inte blivit bättre. Men någonstans har man vant sig. Många av oss anser att det är en del av att vara engagerad, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Han betonar att det självklart är mycket illa för den som blir utsatt, men att det också påverkar partiet. Inte minst eftersom många hoppar av på grund av hoten.

Vad tror du det beror på att ni är mer utsatta?

– Många saker. Men jag skyller en del på media, och då menar jag generellt. Det har varit väldigt lätt att peka ut Sverigedemokraterna som någonting sämre och kanske hänga ut våra företrädare i större utsträckning än andra. Det skapar bilden av att vi litegrann är lovligt byte.

– Sedan tror jag också att det har att göra med att det är ett väldigt polariserat klimat i många olika sakpolitiska frågor.

Men ni är väl också en stor del av polariseringen?

– Ja, det är mycket möjligt. Förmodligen. Eller, det vet jag inte, men vi försöker att inte vara det. Jag tycker inte att vi ska vara det. Vi gör vad vi kan för att normalisera bilden av oss och debatten, åtminstone på riksnivå. Det är klart att vi har företrädare ibland som också tar till väldigt hårda ord, vilket i sin tur gör att polariseringen förvärras. Men det är ett brett problem som alla partier har.

Richard Jomshof anser ändå att SD nu i stort bemöts bra, åtminstone på riksnivån. Han ser sociala medier som en viktig orsak till problemen med hot och trakasserier.

– Jag upplever inte andra partiers politiker som det stora problemet. Jag vill nog påstå att det mesta kommer från svansarna, oavsett om man pratar om vår svans eller andra partiers.

Märta Stenevi, partisekreterare för MP, har en klar idé om varför de gröna politikerna generellt är extra utsatta.

– Jag tänker att det beror på att vi driver frågor som kräver förändring i samhället. Det finns grupper som provoceras och kanske skräms av det.

Fram till mitten av 2016 var Märta Stenevi regionråd i Region Skåne, därefter kommunalråd i Malmö tills hon nyligen utsågs till partisekreterare. Hon säger att hon ”varit förskonad från de värsta uttrycken” när det gäller hot och hat. Hon har dock fått sin beskärda del av grova förolämpningar i sociala medier.

Märta Stenevi ser en tydlig förklaring till miljöpartisters utsatthet i sociala medier.

– Det hänger väldigt mycket ihop med normalisering av högerextrema krafter, där de inte längre rör sig i skumrasket utan kliver fram i ljuset. Där finns en jargong och attityd mot progressiva partier och krafter som är väldigt hård.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev