Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Inte bra när feminism spär på rädslan för män

Att kvinnans känsla av osäkerhet och rädsla uppmuntras av den rörelse som ska verka för hennes frigörelse, är direkt kontraproduktivt, skriver språklärare som ser problem med hur Metoo-debatten har utvecklats.

Publicerad: 10 november 2017, 07:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Visst finns faror värda att påtala, men håll rimliga proportioner, tycker debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergrepp

Tyvärr tenderar massiva reaktioner och rörelser i sociala medier snabbt att patenteras av vissa slags politiska förklaringar och grupperingar. Ingen rörelse hade större intresse av att förklara #metoo mer än den postmoderna feminismen. Detta sexuella våld berodde på män och det drabbade kvinnor, löd förklaringen från många feminister i olika tidningar. Det berodde på en manlig och förgiftande kultur där sådana här övergrepp är accepterade . Därför måste just män förändra situationen i enlighet med den feministisk kritiken. Därifrån började det snabbt likna moralpanik.

Problemet med att hävda att alla män, som alla tydligen befinner sig i en gemensam manskultur, bär skuld är att det, de facto, är orättvist mot de flesta män. Statistiken visar att i sexualbrottslighet dominerar gruppen män som förövare. Men antalet anmälda sexualbrott i jämförelse med antalet män som bor i Sverige visar på en enorm diskrepans. Den toxiska manliga övergreppskulturen framstår onekligen som ganska partikulär.

Och om det nu var så att denna kultur var så utbredd, så förklarar det inte reaktioner  i samband med #metoo. I sociala medier har olika slags män anklagats och skämts ut. De har förlorat anseende och karriär, ibland på rykten. Skulle det vara möjligt om vi levde i en destruktiv manlighetskultur där sexuella övergrepp var okej? Förövare har inget intresse av att den här informationen når allmänheten, just därför att toleransen generellt är låg för sexualbrott.

Helen Pluckrose, skribent på Aero Magazine, har i sin essä "Androphobia" beskrivit hur postmoderna feminister idag skapar en irrationell och överdriven skräck för män. Poängen är inte att det inte finns faror värda att påtala, utan att proportionerna inte är rimliga i förhållande till dessa faror.

Om vi kvinnor lever hela våra liv i rädsla för män och vill skydda oss, leder det till att vi separerar oss från halva befolkningen. Visst reduceras risken att utsättas för brott om vi aktivt väljer bort den halvan. Frågan är till vilket pris.  Vi skulle exempelvis få avstå möjligheter att utveckla meningsfulla relationer med män. Vi skulle gå miste om vänskap och kärleksrelationer. Vi skulle gå miste om romanser och sexuella upplevelser. Våra egna liv skulle begränsas.

Att kvinnans känsla av osäkerhet och rädsla uppmuntras av den rörelse som ska verka för hennes frigörelse, är direkt kontraproduktivt. Under 1800-talet beskrevs kvinnan, i alla fall borgerlighetens kvinna, som särskilt ömtålig och passiv. Hon var mer sjuklig till sin natur än mannen, såväl fysiskt som psykiskt. Hon var därför mindre kapabel och kompetent än mannen, vilket användes som argument mot att hon skulle ha samma rättigheter som han. Hon ansågs vara i behov av manliga (borgerliga) beskyddare mot andra, mindre sofistikerade (ofta arbetarklass) män när hon befann sig utanför det privata hemmets trygga vrå.

Idag ser vi ett slags återkomst av denna berättelse. Män uppmuntras specifikt att ta ansvar för och skydda kvinnor mot alla andra onda män. Kvinnor beskrivs som för rädda, för sårbara och utan handlingskraft.

Min kritik här gäller alltså inte de rapporter av sexuellt ofredande som lagts fram, utan just hur alla män och manlighetskultur har demoniserats medan kvinnors rädslor som följd intensifieras. Vi behöver en kamp som återigen fokuserar på könens lika värde och gemenskap samt på frigörelse.

Therese Malmberg, vuxenlärare i svenska

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sexuella övergrepp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev