onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Inför en oberoende kommunal revision

Jusek gör tummen ner för för förslaget att behålla dagens ordning vad gäller den kommunala revisionen. Att politiker granskar politiker kan ifrågasättas såväl ur ett rättssäkerhets- som ur ett effektivitetsperspektiv, skriver Sofia Larsen och Magnus Hedberg – och efterlyser en modell för en oberoende och professionell kommunal revision

Publicerad: 20 oktober 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Låt utredning ta fram en modell på en oberoende kommunal revision, skriver Jusek.


Ämnen i artikeln:

KommunallagenRevisionFörtroendevaldaKommuner

Utredningen om en ny kommunallag innehåller många bra förslag. Men på en viktig punkt lämnar den walkover. Utredningen föreslår enbart små förändringar i den kommunala revisionen i stället för vad som vore det naturliga: En kommunal revision som består av proffs, skild från partipolitiken.

Jusek är akademiker- och fackförbundet för jurister, ekonomer, samhällsvetare, systemvetare, personalvetare och kommunikatörer. Vår uppfattning är klar: Kompetens är nyckeln till en väl fungerande offentlig verksamhet. Många av Juseks medlemmar finns i den offentliga sektorn. Som kommunjurister, handläggare, verksamhetsutvecklare, controllers och mycket annat utgör de basen för våra välfärdstjänster.

Jusek välkomnar en ny kommunallag. Mycket har hänt sedan år 1992 då dagens kommunallagstiftning trädde i kraft. Det svenska EU-medlemskapet – och vad det har inneburit – är bara ett uppenbart exempel.

Förslagen i utredningen om framtidens kommunallag, som presenterades i mars, innehåller flera förslag på förbättringar. Jusek är särskilt positivt till förslaget om en tydligare rollfördelning mellan den politiska ledningen och den ledande kommunala tjänstemannen. Vi vet att omsättningen av kommundirektörer i dag är hög. Ökad tydlighet kan bidra till bättre arbetsformer mellan politiker och profession, vilket är viktigt för att behålla skickliga och kompetenta chefer.

Jusek är också positivt till förslaget om förenklad möjlighet att utse ledamöter utan partipolitisk bakgrund till kommunala bolagsstyrelser. En person med specialistkunskaper i till exempel ekonomi, juridik eller samhällsvetenskap kan ha mycket att tillföra i styrelsen för ett kommunalt bolag vid sidan av personer med politisk bakgrund. Detta alldeles oavsett vilket område bolaget verkar inom.

När det gäller den kommunala revisionen vill utredningen behålla dagens ordning. Det vill säga med förtroendevalda revisorer som har det övergripande ansvaret för all form av granskning i kommunen, såväl vad gäller effektivitets- som redovisningsgranskning.

Här har Jusek en annan uppfattning. Vi är tydliga i vårt remissvar att vi vill se en oberoende och professionell kommunal revision. Att politiker granskar politiker på det sätt som sker i dag kan ifrågasättas såväl ur ett rättssäkerhets- som ur ett effektivitetsperspektiv.

Regeringen bör snarast tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram en modell på en oberoende och professionell kommunal revision. Inspiration och vägledning kan hämtas från det statliga området där Riksrevisionen har till uppgift att granska myndigheterna – oberoende och professionellt.

Sofia Larsen, ordförande Jusek

Magnus Hedberg, vd Jusek

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev