Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Här är kommunerna som använt sig av tillfälliga vistelseförbudet

Publicerad: 23 juli 2021, 08:01

Tio kommuner använde den tillfälliga lagen om vistelseförbud, som togs bort 15 juli. Detta för att exempelvis minska trängsel vid badplatser eller bilträffar. Magnus Haglund kommundirektör i Örnsköldsvik tycker att lagen var bra.

Foto: Arne Forsell/Mostphotos/Örnsköldsvik kommun

Tio kommuner använde den tillfälliga lagen för att begränsa allmänhetens tillträde till allmänna platser för att hejda spridningen av covid-19. I Örnsköldsvik skedde det inför vårens bilträffar och kommundirektör Magnus Haglund tycker att lagen borde fått vara kvar.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Vistelseförbud

 

Den 15 juli försvann kommunernas möjligheter att införa tillfälliga vistelseförbud för att minska trängseln vid bad, parker, parkeringar och allmänna platser. Det skedde i samband med att regeringen lättade på vissa restriktioner med anledning av att covidsmittan minskat i landet.

Fram till dess hade tio kommuner infört vistelseförbud efter samråd med Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. 

Ytterligare ett antal andra kommuner övervägde att införa förbud men lade planera på hyllan efter kontakter med Folkhälsomyndigheten, som redan i sitt remissvar till socialdepartementet om den nya covid-lagen framförde att vistelseförbudet måste användas med försiktighet. Annars fanns risken att festande ungdomar och andra grupper bara skulle flytta inomhus eller till andra allmänna platser, menade myndigheten.

För Örnsköldsviks del användes förbudet första gången i maj när smittläget var som allvarligast. Kommunen fick då information om att stora skaror bilburen ungdom väntades till staden. Efter kontakt med regionens smittskyddsenhet och Folkhälsomyndigheten bestämde kommunen att använda den tillfälliga lagen.

– Enligt vissa källor hade vi då störst smittspridning i Europa och det gällde det att agera snabbt. Ofta kommer flera hundra människor som samlas på parkeringsplatser, berättar kommundirektören Magnus Haglund i Örnsköldsvik.

Information gick ut i tidningar och sociala media. Skyltar om det tillfälliga vistelseförbudet sattes upp vid Rondellplan och de andra två platserna som var aktuella. Vistelseförbudet gällde mellan 20.00 och 06.00 och områdena övervakades av poliser. Bötesbeloppet för den som bröt emot det var 2000 kronor, men några böter behövde inte utfärdas.

Magnus Haglund tycker att lagen om tillfälliga vistelseförbud var bra och träffsäker för Örnsköldsvik. Han skulle gärna ha den kvar inför en eventuell fjärde våg av covid, men kan förstå regeringens agerande.

– Lagen är en stor inskränkning för individen, inte tu tal om det, säger han.

I Mora kommun infördes vistelseförbud vid två bad och gymnasieområdet bland annat vid skolavslutningarna. Mellan 20.00 på kvällen och 06.00 på morgonen fick grupper av människor inte samlas där.

– Det har fungerat väl, invånarna har inte vistats i de utpekade områdena under de tiderna. Sedan har vi hört att en del ungdomar samlats på en annan plats, men inte i någon större utsträckning, säger Anders Björkman, tillförordnad kommundirektör i Mora.

Många besöker Mora under högsommaren men varken kommunen eller länsstyrelsen ser några större risker för en ökad smittspridning, varken på restauranger eller andra platser. De senaste veckorna har inte ett enda fall av covid-smitta rapporterats i Mora kommun, enligt Anders Björkman, som annars är utvecklingschef.

 

Tio kommuner som använt det tillfälliga vistelseförbudet

Degerfors, vid Stora Valla fotbollsarena, tre gånger i maj

Lund, Stadsparken, under Valborg och 1 maj

Jönköping, parkeringar vid köpcentrum, 2 till 5 april

Uppsala, Stadsträdgården, Valborg-1 maj

Kungälv, parkeringar vid köpcentrum, 22 maj

Trollhättan, parkeringar vid köpcentrum, Valborg-13 juni X

Örnsköldsvik, Rondellplan mfl platser, Valborg-1maj, 21 maj-13 juni

Upplands-Bro, badet Lillsjötoppen, Valborg

Mora, vid badplatser, 27 maj-5 juni, 10-12 juni

Överkalix, vissa parkeringsplatser, 25 - 26 juni

 

X  på fredagar och lördagar 23.15-06.00

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vivianne Sprengel

redaktion@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Vistelseförbud

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev