tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Flytt ger kriminellas familjer chans till nystart

Dömda ungdomar kommer alltid tillbaka till de kvarter som fostrade dem till destruktiva individer. Samhället måste göra något annorlunda. Därför är det dags att flytta på dem och deras familjer, skriver Aleks Sakala, ordförande Kistamoderaterna.

Publicerad: 19 december 2018, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ungdomar på glid måste stoppas. Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

UngaBrottBrottslighet

Alla har möjlighet att göra vägval i livet. Många gånger är valen begränsade av yttre faktorer som vi inte kan påverka. En faktor kan vara den bostadsort som våra föräldrar väljer att bosätta sig i. I en bra miljö kan man utvecklas till en produktiv individ. En skadlig miljö kan däremot vara en orsakande faktor till att man väljer en destruktiv väg.

Både som fritidspolitiker och som nämndeman i Solna tingsrätt samt Svea Hovrätt har jag upplevt ett Sverige som många medborgare inte ens känner till. Jag har sett utsatta områden på nära håll, ett samhälle i förfall.

De verktyg som finns för att förändra ungdomarnas vägval är föråldrade och helt enkelt verkningslösa. Dömda ungdomar kommer alltid tillbaka till de kvarter som fostrade dem till destruktiva individer. Även efter de har blivit omhändertagna eller vistats på ett HVB-hem skickas de tillbaka.

De flesta träffar andra ungdomar som antingen redan har spårat ur eller är på väg att hamna snett. De sporrar varandra, utvecklas åt fel håll och blir inte sällan grovt kriminella. De flesta i riskzonen fortsätter alltså på den brottsliga banan, istället för att välja en annan väg. Någon måste ha tänkt helt fel här. Istället för att låta folk integreras i det svenska samhället låter man samhället anpassas till skapandet av rena ghetton.

Mycket bra arbete görs redan, men det räcker inte. Samhället måste göra något annorlunda. Tillväxten av unga förövare måste brytas. En tanke är att erbjuda familjen en annan miljö, långt ifrån den destruktiva plats där deras barns brottsliga beteende utvecklades. Man måste bryta den onda cirkeln med att ge familjen, som normalt bor i en kommunal lägenhet, en annan kommunal lägenhet i ett helt annat område.

En del kan uppfatta det som att det är fel att hela familjer flyttas bort från ett område där man känner sig hemma. Då har man inte träffat sådana familjer, som mest av allt önskar sig bort. Många familjer skulle med glädje acceptera att man ingriper tidigt och flyttar bort dem från en destruktiv miljö. Dessa förtvivlade föräldrar älskar också sina barn och önskar dem det bästa i livet, precis som alla andra föräldrar. Ibland behöver de annorlunda stöd och hjälp än det som erbjuds.

En del kan tycka att man blir "belönad" med en bostad i ett bättre område för att man har begått brott. Det är inte heller rätt. Ungdomar som har hamnat snett älskar sina områden, just för att deras kriminella förebilder härjar där. Dessa ungdomar skulle se flytten som ett straff. Men låt dem få andra förebilder istället. Annars kostar det samhället ännu mer, om ännu fler tillåts växa upp i utanförskap i ghetto-liknande områden.

Detta är något som behöver ske nu, akut, innan utsatta områden till slut blir så många att det inte kommer att finnas ett område där ungdomen på glid kan fredas från yttre faktorer. Att erbjuda dessa ungdomar möjligheten att fatta bättre och mer konstruktiva beslut ter sig som det enda sättet att bryta den hemska utvecklingen i Sveriges utsatta områden.

Aleks Sakala, ordförande Kistamoderaterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

UngaBrottBrottslighet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev