lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”Feministiska regeringen gör för lite för kvinnorna”

Vår regering säger sig vara den första feministiska regeringen i världen. Samtidigt styr den ett land där var tredje kvinna, enligt Brå, känner sig otrygg. Kamerövervakning, tunnelbanepolis och skärpta straff ökar tryggheten. Men tyvärr har regeringen för svaga ambitioner, skriver Tyresömoderaterna Ann-Christin Svensson och Eva von Vogelsang.

Publicerad: 31 augusti 2017, 09:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Natten kan inte bara tillhöra gärningspersonerna och de kriminella.”


Ämnen i artikeln:

TrygghetBrottslighetFeminismGängkriminalitetGängkriminalitetenBrottsoffer

Den svenska sommaren är ljuv men i år har den på många håll i Sverige varit stökig. Kvinnor utsätts för olika sexualbrott exempelvis på tunnelbanan eller när de promenerar hem. På festivaler blir tonårsflickor tafsade på och sexuellt ofredade. Kvinnor på Södermalm i Stockholm rånas på guldsmycken och mobiltelefoner av unga, kriminella gatubarn med missbruksproblematik.

Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de känner sig otrygga och är också mer oroliga för att utsättas för brott, särskilt nattetid.

För att öka tryggheten måste Polismyndigheten få möjlighet att själv besluta om kameraövervakning på särskilt utsatta platser exempelvis på festivaler där sexuella ofredanden ofta förekommer. En utökad kameraövervakning innebär en högre allmänprevention och bidrar till ökad uppklaring av brott. Det finns en anledning till att Storbritannien som ligger i framkant när det gäller polisverksamhet, i stor utsträckning använder sig av övervakningskameror.

Återinför den specialiserade polisstyrka, tunnelbanepolisen, som tidigare fanns i Stockholm och vars uppgift var att upprätthålla ordningen, finnas till hands vid behov och möta människor i deras vardag. Det är ett utmärkt sätt för polisen att vara närmre medborgarna!

Straffen för allvarliga våldsbrott bör väsentligt skärpas och fler fall ska kunna leda till utvisning. Sveriges medborgare har rätt att känna sig trygga. Men för att uppnå det måste vi ha ett effektivt rättsväsende, poliser som patrullerar på gator och torg och skärpta straff för brott.

Straffen måste stå i proportion till brottets allvar och spegla samhällets syn på brottet. Många döms i dag till väldigt låga straff, ibland till och med under den nedre gränsen i straffskalan och vi har ett system med "straffrabatt". Risken med låga straff är att lagens preventiva syfte försvinner och riskerar leda till en förtroendekris för hela vårt rättsväsende.

Det är dags att reformera hela påföljdssystemet och i stället för straffrabatt skärpa straffen för återkommande brottslighet. En översyn av den så kallade ungdomsrabatten behövs, unga brottslingar ska inte särbehandlas i den utsträckning som görs i dag, särskilt inte vid grova brott.

Sverige behöver mer trygghet, ökad sammanhållning och ett nytt ledarskap. Ett ledarskap som beskriver verkligheten utifrån fakta. Att så många kvinnor runtom i Sverige inte vågar vistas ute nattetid och/eller känner rädsla för att utsättas för brott är djupt oroväckande, det är ett stort kollektivt förlamande och förminskande av livsrummet, en försämrad livskvalitet.

Den rödgröna regeringen som kallar sig feministisk har svaga ambitioner som inte är tillräckliga för att hindra den oroväckande utvecklingen. Så vår fråga är: Vad tänker du göra åt detta, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson? Natten kan inte bara tillhöra gärningspersonerna och de kriminella.

Ann-Christin Svensson, kommunalråd (M), jurist Tyresö

Eva von Vogelsang, kriminalkommissarie (M) Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev