Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Fel i direktupphandlingar ger böter och kritik

Publicerad: 28 december 2020, 08:14

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten är kritisk till Norrköpings inköp av konsulter.

Foto: Anna Svanberg/BILDBYRÅN

Norrköping brast i kontrollen av inköp av upphandlingskonsulter och får nu kritik av Konkurrensverket. I Hedemora köptes socionomkonsulter köptes in på fel sätt och kommunen krävs på böter.


Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Konkurrensverket har tagit beslut i två granskningar av direktupphandlingar.

Det ena gäller Norrköpings kommun, som efter Konkurrensverkets granskning får kritik av myndigheten för bristande kontroller.

Det handlar om kommunens inköp av konsulter via tre olika ramavtal, bland annat för upphandlingskonsulter och organisationskonsulter. De granskade inköpen gjordes under 2018 och 2019.

Kommunen har alltså använt sig av upphandlade ramavtal, men tillämpat villkoren i dem på fel sätt. Bristerna är "omfattande", skriver Konkurrensverket i sitt tillsynsbeslut. Bland annat har kommunen gjort förändringar i ramavtalen. Den leverantör kommunen anlitade tog i sin tur in underkonsulter, vilket inte ska ske utan särskilt godkännande enligt ramavtalet.

Den person som var ansvarig på den avdelning som gjorde inköpen lämnade hösten 2019 sin tjänst efter att de felaktiga inköpen uppdagats.

Inköp har också i vissa fall skett i strid med öppenhets- och likabehandlingsprincipen och i strid mot kommunens egna riktlinjer för upphandling. Det fanns även brister i dokumentationen, avropen från ramavtalen har bland annat inte diarieförts, enligt Konkurrensverket som nu riktar kritik mot Norrköpings kommun.

– När kommunen inte följer sina egna riktlinjer försvårar det förutsättningarna att hantera sina inköp i överensstämmelse med regelverken. Jag förutsätter att kommunen, i den mån det inte redan har skett, vidtar åtgärder för att säkerställa att upphandlingslagstiftningen följs, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Det andra ärendet gäller Hedemora, som förra året gjorde inköp av socionomtjänster via två bolag. Det var för att kunna lösa bemanningen på barn- och ungdomsenheten på kommunens omsorgsförvaltning.

Konkurrensverket har granskat inköpen och konstaterar att man borde ha upphandlat tjänsterna. Totalt gjordes nio direktupphandlingar 2019 till ett värde av drygt tre miljoner kronor. Konkurrensverket yrkar att Hedemora kommun ska betala 230000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunen påbörjade i december 2019 en annonserad upphandling av socionomtjänster.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev