tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Engström döms för mord och terrorplaner

Publicerad: 6 december 2022, 10:08
Uppdaterad: 6 december 2022, 11:28

Theodor Engström döms till vård för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån, Tim Aro/TT

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är enligt Gotlands tingsrätt inte att bedöma som terror.
Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Ämnen i artikeln:

PsykiatriSKRSenaste nyttMordet i Almedalen

Den mördade kvinnan hade en betydelsefull roll. Ett mord är alltid allvarligt och det har fått följder för både Almedalsveckan och samhället i stort, säger lagman Per Sundberg, tillika målets ordförande, vid en presskonferens.

Tillämpningen av terrorlagstiftningen ska dock tillämpas ”restriktivt” – och mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren bedöms av rätten inte ha skadat eller kunnat skada Sverige på det sätt som krävs för att det ska kunna bedömas som terroristbrott.

Rätten skriver i domen att kretsen personer vars funktion i sig kan medföra att ett mord kan kvalificeras som ett terrorbrott är starkt begränsad. Dit räknas exempelvis bara personer som ingår i den direkta statsledningen, bedömer den.

”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige. Gärningen kan därmed inte klassificeras som terroristbrott endast på denna grund”, skriver Gotlands tingsrätt.

Däremot fälls Theodor Engström för förberedelse till terroristbrott, för mordplanerna på Centerpartiets ledare Annie Lööf. 33-åringen hade både skaffat vapen och kartlagt Lööf i syfte att angripa henne.

– Att det här skulle kunna bli ett genomfört brott har inte varit så långt bort i tiden eller krävt sådana ytterligare förberedelser att man kan säga att det var en ringa risk för att det skulle bli ett genomfört brott, säger Per Sundberg.

Förutom att allvarligt kunna skada Sverige kräver ett terrorbrott att gärningsmannens syfte varit att få befolkningen eller delar av befolkningen att känna allvarlig skräck.

– Tingsrätten har kommit fram till att konsekvenserna för samhället i stort hade blivit betydande på ett sådant sätt att man kan säga att landet Sverige hade kunnat skadas på ett allvarligt sätt om brottet hade genomförts. 33-åringen har berättat själv att hans syfte var att slå tillbaka mot svenska befolkningen. Av det har tingsrätten dragit slutsatsen att han hade avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, säger Per Sundberg.

Åklagaren yrkade i sin plädering på livstids fängelse för Engström, trots att denne har en allvarlig psykisk störning. Om det finns synnerliga skäl så kan man välja fängelse i stället för vård, men så är inte fallet här bedömer rätten.

– Här bedömer tingsrätten att straffvärdet visserligen är mycket högt – livstid, strängare straff kan man inte få – men att det inte kan sägas att 33-åringen saknar behov av vård, eller bara har ett begränsat behov av vård. Det framgår av undersökningen. Det finns inte synnerliga skäl att välja fängelse i stället för vård, säger Per Sundberg.

33-åringen ska även betala skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga om sammanlagt nära 700 000 kronor.

Annie Lööfs krav på skadestånd för kränkning avslås däremot, då sådan ersättning enligt skadeståndslagen inte kan dömas ut för förberedelsebrott.

En nämndeman är skiljaktig och vill att Theodor Engström ska dömas för terroristbrott även gällande attacken på Wieselgren samt att Lööf ska få det begärda skadeståndet.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Fakta om dådet

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var i Almedalen för att arbeta och var på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Inledningsvis var misstanken mord, men den 11 juli framkom att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tagit över utredningen då dådet klassats som misstänkt terroristbrott.

Den 1 november väckte åklagaren åtal mot Theodor Engström, för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf.

 

LÄS MER: ”Vi gör det tillsammans” – så ska samhället fortsätta med Wieselgrens arbete 

LÄS MER: Han tar över efter Ing-Marie Wieselgren

LÄS MER: 33-åring åtalas för terroristbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev