Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

En person häktad för mutbrott vid upphandling

Publicerad: 3 december 2020, 12:20

En person häktades misstänkt för brott i samband med upphandlingen av IT-verktyget Vårdexpressen i Region Skåne på torsdagseftermiddagen.

Foto: Bildbyrån

UPPDATERAD. De misstänkta brotten kopplade till upphandlingen av IT-verktyget Vårdexpressen har nu lett till att en person häktats. Fyra andra misstänkta har släppts på fri fot.


Ämnen i artikeln:

BrottSenaste nyttHelgläsning

Som Dagens Samhälle tidigare har rapporterat har fyra personer anhållits misstänkta för att ha tagit en muta och en person för att ha gett en muta i samband med upphandlingen i Region Skåne av vårdinformationssystemet Vårdexpressen.

Enligt SVT Nyheter Skåne har nu en person häktas misstänkt på sannolika skäl dels för grovt givande av muta, dels för grov trolöshet mot huvudman. Brotten ska ha begåtts på Region Skånes huvudkontor  i Malmö.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar under torsdagseftermiddagen vid Malmö tingsrätt.

Personen häktas, enligt åklagaren, för att det annars finns risk att bevis försvinner eller utredningen blir svårare att genomföra. Den misstänkte nekar till brott. Åtal ska vara väckt senast den 17 december. 

Beslag har gjorts för att spåra kommunikation mellan de misstänkta, men de tekniska undersökningar som gjorts är ännu inte klara.

Tingsrätten har också beslutat att närmare 25 miljoner kronor ska hållas i kvarstad, en summar som ligger i linje med de kostnader som regionen haft för it-verktyget. Pengarna ska kunna täcka ett skadestånd till regionen, om regionen skulle få ett sådant. 

I tisdags anhölls också fyra personer som misstänkta för tagande av muta. Dessa släpptes på fri fot de två efterföljande dagarna men åklagaren uppger för SVT Nyheter Skåne att misstankarna kvarstår.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev