Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Efter Kungsbackaaffären – kan bli svårare att få fallskärm

Publicerad: 29 september 2020, 10:12

”Har man förbrukat förtroendet har man också förbrukat sin rätt till omställningsstöd”, säger Georgia Ferris (KD).

Foto: Mostphotos

Falkenberg ändrar sina avtalsregler så att de kan neka pension till en politiker som begått brott.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetPension

Erik Pettersson


Falkenbergs kommun ser över policyn för ersättning till politiker som slutar, med anledning av turerna kring Kungsbackas tidigare ks-ordförande Hans Forsberg (M), som avgick på egen begäran i maj efter att ha köpt sex. Han tilldelades senare ett strafföreläggande för köp av sexuella tjänster, enligt vilket han ska betala 41 000 kronor i dagsböter.

I september tog kommunstyrelsen i Kungsbacka beslut om att Hans Forsberg ska få drygt sex miljoner kronor i pension.

Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden samt ledamot i kommunstyrelsen i Falkenberg, reagerade starkt på att Hans Forsberg fick behålla sin pension trots att han avgått på egen begäran, efter att ha begått och erkänt brott.

– Det var det första jag frågade: hur ser det ut här i Falkenberg? Skulle någon kunna begå brott här och ändå få ekonomiskt stöd? Då visade det sig att vi inte ens hade tvåårsgränsen, säger Georgia Ferris.

Kommunallagen ger möjlighet för fullmäktige att återkalla ett förtroendeuppdrag om det är någon som är indirekt vald, det vill säga vald av fullmäktige. Detta om personen har dömts för ett brott för vilket fängelse på minst två år kan följa och om den domen har fått laga kraft.

Vissa kommuner, likt Kungsbacka, har samma tvåårsgräns för utbetalande av pension.

Falkenberg har ingen sådan gräns.

Däremot tog kommunen 2015 bort visstidspensionerna, den typen av pension som Kungsbacka nu har betalt ut till Hans Forsberg.

I stället införde Falkenberg ett begränsat omställningsstöd till de fyra förtroendevalda i kommunen som har arvoden över 40 procent. Varje år under sitt uppdrag tjänar de in tre månaders omställningsstöd och det gör de under max tre år.

Georgia Ferris har nu lyft frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott om att skärpa reglerna för de avtalen.

– Det vi vill se över nu är om vi exempelvis skulle kunna ta beslut i varje enskilt fall. För det vi vill undvika är att hamna i samma situation som i Kungsbacka, säger Georgia Ferris.

– Det finns väldigt många brott som inte når upp till straffskalan två år där man ändå skadar förtroendet. Har man då förbrukat förtroendet har också förbrukat sin rätt till omställningsstöd.

Kommunen vill nu hitta en avtalsskrivning som är juridiskt hållbar så att de har rätt att neka omställningsstöd till en person som har begått brott.

När tror du en sådan förändring kan vara på plats?
– Innan jul. Vi brukar justera den här typen av frågor på fullmäktige i december och jag ser inga problem med att vi ska kunna vara klara tills dess.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev