torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”Det är dags att berätta igen!”

Kampanjen "Om detta må ni berätta" behöver upprepas, skriver Liberalerna i Stockholms stad inför morgondagens blocköverskridande samtal om demokrati och nazism och tar ett kommunalt initiativ.

Publicerad: 10 oktober 2017, 09:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Upprepa Göran Perssons initiativ och sprid återigen kunskapen om lidandet nazismen orsakade. Foto: Jorma Valkonen / Colourbox


Ämnen i artikeln:

NazismMyndigheterKommunerExtremism

Nazister marscherar på svenska gator. Journalister angrips. Bokmässan och den judiska minoritetens Yom Kippur blir strategiskt utvalda måltavlor för den hatiska predikan om vissa människors överlägsenhet. Förintelseförnekare ifrågasätter öppet existensen av världshistoriens värsta brott.

I morgon samlas riksdagens partier för att diskutera hur det akuta hotet mot demokratin från nazismen kan hanteras. Säkerligen kommer olika lagförslag och straffskärpningar diskuteras. Vi vill uppmana statsministern och partierna att ta tag i det allra viktigaste, att motverka att nya generationer lockas av nazismens rasbiologiska visioner, och att göra det med hjälp av bildning och kultur.

För snart 20 år sedan upptäcktes en överraskande okunskap om Förintelsen och andra världskrigets fasor bland många svenska ungdomar. Dåvarande statsminister Göran Persson tog initiativ till det som blev boken ”Om detta må ni berätta”, och Forum för Levande Historia.

Vi var unga då, 1998. Vi har mött och  lyssnat på Förintelseöverlevande. För dagens ungdomar behöver något nytt göras. Boken ”Om detta må ni berätta” fyller fortfarande sin funktion. Den finns  som e-bok, går att läsa som pdf, med filmklipp, i punktskrift och lyssna på. Forum för levande historia gör också andra viktiga insatser och dokumenterar t ex överlevandes berättelser digitalt.

Det är dock hög tid för en ny större satsning. Vi lever i en tid då det är hög tid att berätta igen. 2017 behövs en gedigen digital uppdatering för den tid då Förintelseöverlevande snart inte längre finns bland oss, och då Förintelsen riskerar att försvinna i historiens dimma. Det är dags att använda hela den moderna informationstekniken för att synliggöra historiens fasor och säkerställ att detta aldrig återupprepas.

Inget kan ersätta ett besök i Auschwitz. Ingen kan återuppleva Kristallnatten, eller den smygande terrorn där rättigheter inskränktes och förtrycket ökade, steg för steg. Men digitalt går det att skapa något som åskådliggör detta på ett helt nytt sätt. Ett kunskapskoncept som, utan att tappa fokus på Förintelsen, också innehåller antisemitismens förhistoria – och allt det som hänt efter 1945. En digitalt avtryck och fotspår i historien för att nå ut till en ny mobil generation.

Vi kommer att lyfta frågan om en ny digital upplysnings- och bildningskampanj kring antisemitism, intolerans och Förintelsen som ett kulturpolitiskt kommunalt initiativ för Stockholms bibliotek, arkiv och museer. Men vårt tips till Stefan Löfven och de andra partiledarna är också att ta ett nytt nationellt initiativ.

Det är dags att berätta igen.

Rasmus Jonlund, vice ordförande (L) i kulturnämnden Stockholms stad

Hanna Gerdes, ledamot (L) i kulturnämnden Stockholms stad

Anne-Lie Elfvén, ersättare (L) i kulturnämnden, Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev