lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

C: Fler poliser bygger samhället starkare

Att skapa stabilitet och trygghet i vårt samhälle är viktigare än någonsin. Vi föreslår en satsning på två miljarder kronor över fyra år för att polisen ska kunna anställa 1 600 nya kollegor och öka sin kompetens inom flera områden.

Publicerad: 24 mars 2016, 09:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den svenska polisen går på knäna och behöver betydande resurstillskott som stärker verksamheten där den gör störst nytta för medborgarna.


Ämnen i artikeln:

TerrorismPolisenCenterpartietCivilsamhälletTerrorn i Bryssel

Dåden i Bryssel och dessförinnan i Paris stämmer till eftertanke. Vi måste inse att detta fruktansvärda kan hända i Sverige och att det kan drabba dem vi älskar.

Det är en tanke vi helst inte vill tänka, men som vi måste tänka för att kunna fatta relevanta beslut om hur vi bygger vårt samhälle. Samtidigt måste vi också hålla huvudet kallt och inte rusa åstad med åtgärder som låter kraftfulla och bra, men som kanske inte alls har någon effekt eller är juridiskt möjliga.

Inte sällan kommer krav på ökad repression som följd av dylika hemska händelser. Vi är alla upprörda och beredda att betala för ökad trygghet i utbyte mot mindre frihet. Det bygger dock på en förenklad tankemodell om sambandet mellan de båda viktiga värdena. Och sant är att medel för ökad trygghet ofta, men inte alltid, medför begränsningar av vår frihet.

Det är dock ingen självklarhet att minskad frihet leder till ökad trygghet. Varje frihetsinskränkning måste vägas på guldvåg och prövas mycket noggrant mot hur det kan förväntas påverka vår säkerhet i positiv riktning.

Men kampen mot terrorismen måste också ses på både kort och lång sikt. Vi måste förstå orsakerna till radikalisering, undergräva och förebygga dem. Vi måste förstå riskerna med utanförskap och då inte bara ekonomiskt utanförskap utan också kulturellt och socialt.

Radikaliseringens livsluft är upplevd exkludering från ett majoritetssamhälle på väg i en riktning som man inte förstår och därför inte heller gillar. Även psykisk ohälsa kan vara en betydande orsak för en människa att utveckla destruktiva och våldsbejakande åsikter, men också att koppla förbi de spärrar de flesta av oss har mot att begå våld i åsiktens namn.

Ansvaret vilar alltid på den som begår brottet - varken utanförskap eller psykisk ohälsa kan någonsin vara en ursäkt - men varje samhälle som vill skydda sig från terrorism och liknande brottslighet gör klokt i att på varje politisk nivå bygga samhället starkt och tryggt. Det gör risken för utanförskap mindre och möjligheten att förverkliga positiva livsdrömmar större.

Varje människa som bor i Sverige ska kunna känna sig behövd och som en del av samhället. Jobb och företagande hör starkt ihop och en bra politik för båda släpper fram den som vill satsa på en idé, oavsett om det handlar om en foodtruck, ett IT-företag eller en vårdcentral.

Skolan måste bli bättre på att se varje elevs unika förmåga och hitta vägar till just denna individs naturliga lust att lära. Infrastrukturen måste fungera för att hela staden ska vara tillgänglig för alla och på alla stadens simhallar, idrottsanläggningar och evenemang ska du kunna känna dig trygg.

Det är den som bryter mot reglerna som ska få gå därifrån, inte du. Vi måste kunna erbjuda unga människor som mår dåligt bättre hjälp. Små insatser i dag kan betyda enorm skillnad i morgon. För den enskilda individen och hennes livskvalitet förstås, men även för samhället i stort.

Det finns aldrig någon quick fix och det som skyddar från terrorism är samma sak som skyddar mot det mesta av den svåra kriminaliteten. Den svenska polisen går på knäna och behöver betydande resurstillskott.

Det är också väsentligt att alla sådana resurstillskott träffar rätt och stärker polisen där den gör störst nytta för medborgarna. Från Centerpartiets sida har vi föreslagit en satsning på två miljarder kronor över fyra år för att polisen ska kunna anställa 1 600 nya kollegor och öka sin kompetens inom flera områden.

Vi vill också se en särskild satsning på områdespoliserna som är så oerhört viktiga för att bygga förtroende i lokalsamhället.

Vår starka övertygelse är att det är denna typ av långsiktighet som på allvar får effekter i bygget av det starka, trygga och goda samhället och vi tror att de flesta kan hålla med om det.

Vi får inte låta oss ryckas med i tävlingen om vem som skriker högst om ökad repression. Vi måste också rusta oss med argument mot alla de som försöker utnyttja dessa fasansfulla brott för att driva en främlingsfientlig agenda som praktiskt genomförd innebär ännu större utanförskap och isolering, både för dem som adresseras i - och de som låter sig skrämmas av - den främlingsfientliga retoriken.

Medlet med vilket vi möter detta stavas politiskt ledarskap och sådant måste axlas av varje politiker som gör anspråk på att faktiskt kunna öka tryggheten på riktigt.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C)

Karin Ernlund, gruppledare (C) Stockholms stad och vice ordförande för Centerpartiet Stockholms stad

Gustav Hemming, miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd, gruppledare (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev