Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Blunda inte för sexslavhandeln

Det pågår en fruktansvärd sexslavhandel och det finns mycket att göra. Just därför är RFSU:s kritik mot den svenska sexköpslagen ytterst beklaglig, skriver EU-parlamentarikern Anna Hedh efter gårdagens dokumentär, Madonnafallet, om traffickinghärvan i Göteborg.

Publicerad: 13 februari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att som brottsling ägna sig åt människohandel är oerhört inkomstbringande och mer riskfritt än vapen- och droghandel.


Ämnen i artikeln:

EUJämställdhetPolisen

Filmen Lilja - Forever öppnade ögonen på svenska folket för människohandeln som pågår omkring oss. Det har gått 13 år sedan den visades första gången, och sedan dess har människohandeln i Europa bara ökat.

Ingen vet exakt hur många människor som säljs till Europa varje år. Men uppskattningar från FN tyder på att det är tiotusentals och att bara en bråkdel av dessa upptäcks. Att som brottsling ägna sig åt människohandel är inte bara oerhört inkomstbringande utan även mer riskfritt än både vapen- och droghandel. Dessutom kan varan eller offret återanvändas om och om igen.

Europeiska organisationer arbetar från olika håll mot trafficking. Europarådet kom med sin konvention mot människohandel 2005 samtidigt som expertgruppen Greta lanserades. 2011 antog EU en gemensam människohandelslagstiftning, där jag var ansvarig förhandlare för Europaparlamentets sida. 2012 lade EU-kommissionen fram en strategi som fram till 2016 ska vara ett verktyg i arbetet mot människohandel och ett komplement till människohandelslagstiftningen. Strategin har fem fokusområden, varav ett är att just förbättra det förebyggande arbetet. Här är vår svenska sexköpslag ett lysande exempel. En artikel i människohandelsdirektivet berör just det här.

Kommissionen ska senast 6 april 2016 överlämna en rapport till Europaparlamentet och regeringarna efter att ha undersökt hur nationell lagstiftning som kriminaliserar utnyttjandet av människohandelsoffer – likt den svenska sexköpslagen – lyckas förebygga förekomsten av människohandel. Vi vet redan att det finns färre offer för människohandel med sexuella ändamål i Sverige än i övriga Europa just på grund av vår sexköpslag.

Därför är RFSU:s kritik mot den svenska sexköpslagen ytterst beklaglig och går stick i stäv med utvecklingen vi sett i resten av Europa. Frankrike och en rad andra länder har tittat på den svenska sexköpslagen då de sett behovet av att kriminalisera dem som köper sexuella tjänster av människohandelsoffer. En gemensam lagstiftning i EU:s medlemsstater skulle vara ett viktigt verktyg för att minska efterfrågan till den marknad som människohandel utgör. Lagstiftning kan aldrig ensamt ändra strukturer och attityder i ett samhälle som gör att många fortfarande anser sig ha rätten att köpa sexuella tjänster av människohandelsoffer. Men en europeisk, gemensam lagstiftning kan däremot bidra till en förändring av attityder som krävs för att på allvar kunna bekämpa människohandeln.

Den svenska sexköpslagen, som knyter an till FN:s Palermoprotokoll som är det globala verktyget för att underordna människohandel internationell lag, är också skapad i syfte att värna offrens intressen. Vi får inte glömma att det är de människor som råkat ut för människohandel, som tvingats in i exempelvis prostitution, som är offer och som vi har en solidarisk- och juridisk skyldighet att beskydda, vilket sexköpslagen möjliggör.

Under de sex år som jag har arbetat med frågan på EU-nivå har jag varit i kontakt med många poliser, åklagare och socialarbetare. Det finns mycket att göra, och naturligtvis skulle det vara önskvärt att lägga mer resurser på att sätta blåslampor på sexköparna. Men precis som Nadia Dyberg, dokumentärfilmaren bakom filmen Madonnafallet, säger i sin artikel ”Polisen prioriterar bort sexslaveri” i Dagens Samhälle så kan polisen inte göra allt på egen hand. Du och jag, har båda ett ansvar att bekämpa människohandel på många olika sätt, sprida kunskapen om sexköpslagen, framförallt till den yngre generationen, men också stå upp för kvinnors rättigheter. Människohandel är huvudsakligen ett brott mot kvinnor och en kränkning av just kvinnors rättigheter som inte kan få tillåtas fortsätta.

Nu hoppas jag att dokumentären Madonnafallet ska ge nytt bränsle åt debatten och kunskap hos svenskarna om att det i vårt land, i Europa och i övriga världen fortfarande pågår en fruktansvärd slavhandel.

Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUJämställdhetPolisen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev