fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Avslöjad mötestid ledde till mordförsök – frias för tjänstefel

Publicerad: 4 januari 2022, 10:15

Att röja tid och plats för mötet på socialkontoret var inte tjänstefel, slår hovrätten fast.

Foto: Johan Nilsson/TT, Maxim Thoré/Bildbyrån

Handläggaren på ett socialkontor avslöjade tid och plats för sitt möte med en kvinna i ett vårdnadsärende, varpå kvinnan utsattes för mordförsök av sin före detta sambo. Röjandet av denna uppgift var dock inte tjänstefel, slår hovrätten fast.

Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenSekretessBrott

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


För två år sedan högg en man sin före detta sambo med kniv flera gånger på parkeringen utanför socialkontoret i Lilla Edet. Mannen dömdes senare till tio års fängelse för mordförsök, berättar Dagens Juridik.

Uppgiften att kvinnan skulle komma till ett möte med socialkontoret den aktuella dagen hade mannen fått från en handläggare på socialkontoret, efter ivriga påstötningar.

Vänersborgs tingsrätt dömde handläggaren för tjänstefel. Motivet var att handläggaren hade lämnat information om tid och plats för mötet – trots att hon visste att den före detta sambon dömts för grov kvinnofridskränkning och var belagd med kontaktförbud gentemot kvinnan. Detta bryter mot offentlighets- och sekretesslagen, påtalade tingsrätten.

Hovrätten för Västra Sverige frikänner dock handläggaren. Hovrätten konstaterar att uppgifter om till exempel boende i sådana här ärenden är sekretessbelagda. Men uppgifter om tid och plats för ett myndighetsbesök omfattas inte av sekretess.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev