onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Även dömda politiker har rätt till pension

Publicerad: 24 september 2020, 09:03

”Principen är att det är en civilrättslig överenskommelse mellan kommunen och den enskilde förtroendevalda”, säger Helena Linde.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Politiker som begår brott kan sällan avsättas – men de väljer ofta själva att avgå. ”Det blir omöjligt att driva ett vettigt politisk arbete om man varken har sina partikamraters eller sina väljares förtroende”, säger Helena Linde, förbundsjurist på SKR.

Ämnen i artikeln:

BrottPension

Erik Pettersson


Kungsbackas tidigare ks-ordförande Hans Forsberg (M) avgick på egen begäran i maj efter att ha köpt sex. Han tilldelades senare ett strafföreläggande för köp av sexuella tjänster, enligt vilket han ska betala 41 000 kronor i dagsböter.

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att Hans Forberg ska få drygt sex miljoner kronor i pension.

– Man kan ha synpunkter på avtalet och det här är ju ett gammalt avtal som inte görs längre. Men man kan inte gå in och ändra ett avtal i efterhand, kommenterar Lisa Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen beslutet till SVT Halland.

Helena Linde, förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner (SKR) vill inte uttala sig om det specifika fallet men delar uppfattningen att den här typen av avtal inte går att ändra i efterhand.

– Avtalen gäller. Punkt, säger Helena Linde.

Kommunallagen ger vissa politiskt förtroendevalda kompensation för att de inte tjänar in pension genom ett vanligt yrkesliv. För den typen av pension finns ett standardreglemente som är framförhandlat på nationell nivå och sedan anpassat efter respektive kommun eller region.

– Principen är att även om man har gjort en lokal anpassning så är det en civilrättslig överenskommelse mellan kommunen och den enskilde förtroendevalda, säger Helena Linde.

Så pensionen blir kvar oavsett varför personen slutar?
– Pensionsöverenskommelsen hänger samman med hur länge man har tjänstgjort. Om man sedan väljer att sluta av egen kraft eller annans kraft är inte reglerat, säger Helena Linde.

Tidigare kommunalrådet i Motala, Kåre Friberg (M), dömdes i maj i hovrätten till 2,5 års fängelse för våldtäkt och grov fridskränkning men lämnade sitt uppdrag först när domen vunnit laga kraft.

– Kommunallagen ger möjlighet för fullmäktige att återkalla ett förtroendeuppdrag om det är någon som är indirekt vald, det vill säga vald av fullmäktige. Detta om personen har dömts för ett brott för vilket fängelse på lägst två år kan följa och om den domen har fått laga kraft, säger Helena Linde, som även här uttalar sig generellt.

– Det är ju inga parkeringsförseelser, om man säger så, utan det är väldigt grova brott som har minst två år i straffskalan.

Helena Linde lyfter två tumregler att tänka på i dessa sammanhang:

För det första: Partiet förfogar över medlemskapet och kan utesluta en person om de är missnöjda med någonting. Men partiet kan inte ta ifrån någon ett kommunpolitiskt uppdrag. Det kan bara fullmäktige göra.

För det andra: Man är personligen vald, inte bara till fullmäktige, utan också till de nämnder man sitter i.

– Däremot har man större handlingsfrihet i bolag, för där är man inte förtroendevald i kommunens mening. I bolagen kan ägaren säga att vi vill byta styrelse och det vill vi göra i morgon.

Ofta väljer förtroendevalda att själva lämna sina uppdrag, och ibland partiet, när de misstänks, eller har fällts, för brott.

– Det är en viktig pusselbit i sammanhanget att det heter förtroendevald. Det bygger på att man förvaltar ett förtroende och det är ett personligt ansvar, säger Helena Linde.

– Det blir omöjligt att driva ett vettigt politisk arbetet om man varken har sina partikamraters eller sina väljares förtroende.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev