Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Arvikas svar: Nej till skadestånd

Publicerad: 19 oktober 2022, 10:00

Värmlands tingsrätt i Karlstad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arvika kommun vill inte betala något skadestånd alls till Robin Dahlén för händelserna i samband med fyraårige Kevins död 1998. Det framgår av kommunens svar till Värmlands tingsrätt.

Ämnen i artikeln:

BrottKriminalitetSocialtjänstenRegion Värmland

Fallet blev på nytt aktuellt i måndags, då Värmlands tingsrätt av misstag tilldömde Robin Dahlén närmare tre miljoner kronor i skadestånd.

Tingsrätten utfärdade en så kallad tredskodom eftersom man ansåg att kommunen missat att svara i tid. Det hade kommunen dock gjort och domen upphävdes därför några timmar senare.

I ett pressmeddelande förklarar Arvika kommun nu sin inställning till kraven.

Kommunen anser att det gått för lång tid och yrkar på att Robin Dahléns anspråk ska avvisas ”då eventuella skadeståndsanspråk bedöms vara preskriberade”.

Robin Dahlén och hans bror Christian Karlsson anklagades 1998 för att ha mördat fyraårige Kevin. Bröderna var då bara fem respektive sju år. De ansågs vara skyldiga, utan att det hölls någon rättegång.

Bröderna friades dock helt av en ny åklagarutredning 2018.

I somras lämnade Robin Dahlén in en stämning och krävde skadestånd från kommunen för flera brister i socialtjänstens agerande 1998.

Kommunen nekar till kraven, i första hand för att det gått för lång tid och i andra hand för att ”socialtjänsten agerade inom sitt lagstadgade myndighetsuppdrag”. Arvika kommun anser att det inte heller är beskrivet vilken handling eller agerande ”som varit skadevållande”.

LÄS MER: Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på 3 miljoner

JENS BORNEMANN/TT

Bakgrund: Kevins död

Den fyraårige pojken Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Händelsen blev mycket uppmärksammad.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades aldrig i domstol.

Nästan 20 år efter Kevins död öppnades utredningen igen, med en ny åklagare, efter granskningar som SVT och Dagens Nyheter gjort.

Chefsåklagare Niclas Wargren underkände då den första polisutredningen. Bevisen höll inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk till de många och långa förhören med de två små bröderna.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Ersättningen gavs ex gratia (”av nåd”). Det är ett ovanligt beslut, som kan tas utan att det finns någon formell rätt till ersättning.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev