fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Antivaxxare ökar trycket när yngre vaccineras: ”Tror många känner olust”

Publicerad: 11 oktober 2021, 12:55

Ju yngre personer som vaccineras mot covid-19 desto större blir trycket mot dem som ger sprutan, säger Region Dalarnas chefsläkare Roger Larsson. Arkivbilder.

Foto: Jessica Gow/TT, Annika Byrde/TT

Nu börjar flera regioner vaccinera 12–15-åringar mot covid-19 och de hotfulla kampanjerna från vaccinationsmotståndare väntas accelerera. En rektor i Ljusdal är en av dem utsatts för påtryckningar.

Ämnen i artikeln:

Covid-19SkolanVaccinvägrare

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


I september fick gymnasieskolans rektor i Ljusdal ett långt hotfullt mejl från anonyma vaccinationsmotståndare. Det riktades till ”berörda inom skolans organisation” och påstods komma från en ”stor grupp föräldrar, däribland läkare, jurister”.

Avsändaren hävdar att syftet är att ge bättre kunskap om vaccinet, men byter snabbt ton till att påstå att skolor ”lurats” att delta i olagliga vaccinationer och att det kan få ”rättsliga konsekvenser” för de inblandade. Rektorn skickade mejlet till skolchefen Carina Bryngelsson.

– Det är klart att när de också har tagit med att vissa kan drabbas ”personligen” så kan man uppleva att det blir ett obehag, säger hon.

Tidningen Skolvärlden skriver att flera skolchefer larmat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om vaccinmotståndarnas kampanjer. Gävle har till exempel varit i kontakt med myndigheten sedan flera rektorer i kommunen mottagit hotfulla mejl, rapporterar SVT Gävleborg.

Region Dalarnas personal har fått många liknande mejl och sms. Chefsläkare Roger Larsson säger att påtryckningarna från vaccinationsmotståndare har ökat i takt med att allt yngre personer tar sprutan.

– Det är min absoluta uppfattning. Det kom i gång ordentligt när minderåriga började vaccineras.

Läs också: Vårdcentral stormades – MSB varnar för antivaxxare

När det stod klart att även 12–15-åringar ska vaccineras begärde grupper med vaccinationsmotståndare ut mejl- och kontaktuppgifter till rektorer i Dalarna. Det sprider en oro bland personalen som sköter vaccineringen, säger Roger Larsson.

– Jag tror att det finns ganska många som känner en olust när man åker till jobbet, för man vet inte vad som kommer att hända.

Avsändarna vill stoppa vaccineringen av barn och hänvisar ibland till vetenskapliga studier som de feltolkar eller tar ur sitt sammanhang för att ge en missvisande bild.

Roger Larsson skickar vidare de grövsta hoten till juridikavdelningen som bestämmer vad som ska polisanmälas.

– Att folk hotar med rättsligt efterspel är vi inte så bekymrade över, vi har jättebra stöd från våra jurister. Sedan finns det en del andra mejl där avsändarna uttrycker sig mer kryptiskt, man behöver inte vara neurotiskt lagd för att uppfatta det som personhot. Det står att ”om det här fortsätter är det inte bara en livsfara för barnen utan även för er själva”, den typen av formuleringar, säger han. 

Hade ni förväntat er att det skulle bli så här stort motstånd?
– De flesta av oss hade nog förväntat oss att det skulle bli än mer högljutt och ännu fler mejl när det är barn i fokus. Vi har hela tiden försökt att inte gå i direkt konfrontation med de här antivaccinationsgrupperna, utan med en dåres envishet förklara vad som ligger bakom och vara transparenta med hur vi jobbar och vilka riktlinjer vi arbetar efter.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev