lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

AD-dom: Rätt av kommun varna lärare efter SD-kritik

Publicerad: 5 juni 2023, 08:38

Foto: Claudio Bresciani / TT

En kommun som varnat en lärare efter att denne yttrat sig kritiskt om Sverigedemokraterna i undervisningen gjorde rätt, fastslår Arbetsdomstolen i en färsk dom.

Ämnen i artikeln:

ArbetsrättUndervisningSkolanUtbildning

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Läraren och fackförbundet Sveriges Lärare stämde kommunen för kollektivavtalsbrott då man ansåg att den skriftliga varning han fick av arbetsgivaren var felaktig. Men varningen var korrekt, enligt domen i Arbetsdomstolen (AD), rapporterar tidningen Arbetsvärlden. Även om AD konstaterar att det ”kan ifrågasättas hur allvarlig förseelsen var”.

Själva händelsen ligger två år tillbaka i tiden. Under distansundervisning i religionskunskap ska läraren ha skrivit att den som har värderingen människovärde/allas lika värde förmodligen inte röstar på Sverigedemokraterna.

Detta nådde tidningen Samnytt som ringde upp läraren och publicerade en artikel. Läraren rapporterade själv saken till arbetsgivaren, som svarade med en skriftlig varning. Kommunen menar att lärarens skrivning strider mot att skolan ska vara objektiv och inte värdera partipolitik i undervisningen, och påpekar att det är viktigt att lärare låter bli att förmedla personliga politiska uppfattningar i undervisningen.

Arbetsdomstolen konstaterar i domen att lärarens skrivning kring SD-sympatisörers syn på människors lika värde inte uppfyller krav på saklighet och allsidighet. Kommunen har därmed inte brutit mot kollektivavtalet.

Fackförbundet Sveriges Lärare får därför stå för rättegångskostnaderna, skriver Arbetsvärlden.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev