söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Zlatan kvar på hemlig plats – ”Känner sorg”

Publicerad: 4 april 2023, 09:00

Bild 1/2  Statyn av Zlatan Ibrahimovic har vandaliserats vid flera tillfällen, bland annat har den målats vit och fått näsan avskuren.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bronsstatyn av Zlatan Ibrahimovic ska stanna på hemlig plats i flera år. Det har Malmö stad nu beslutat. ”Jag känner sorg”, säger ledande politiker till Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

PolitikMalmö

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Det var 2018 som Svenska fotbollförbundet donerade den tre meter höga statyn av Zlatan Ibrahimovic till Malmö stad. Året därpå var den på plats i fotbollsstjärnans hemstad. Och snart började problemen.

Kort efter att Zlatan Ibrahimovic närvarat vid invigningen av statyn meddelade han att han blivit delägare i Hammarby Fotboll AB. Efter det har statyn vandaliserats vid flera tillfällen. Till slut fälldes hela bronsskapelsen till marken.

Trots det deklarerade Malmös politiker att statyn ska vara kvar i staden. Men nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att den fortsatt ska förvaras på hemlig plats, skriver Sydsvenskan. Tjänstemännen ska "bevaka frågan och i framtiden återkomma med förslag till en eventuell placering”, rapporterar tidningen.

– Det är inte aktuellt att sätta upp statyn på flera år, säger kommunalrådet Janne Grönholm (MP), kommunalråd och ordförande i kulturnämnden, till Sydsvenskan.

Han medger att ilskan mot skulpturen spelat roll för politikernas beslut.

– I grund och botten känner jag en sorg för att det har blivit på det här sättet. Berättelsen om Malmökillen som blev en av världens bästa fotbollsspelare, som statyn skulle symbolisera, har hamnat i skymundan.

I dag är konstverket helt restaurerat av skaparen Peter Linde. Det har också utrustats med ett larm.

Så mycket har statyn kostat Malmö stad

Bevakning: 85 000 kronor
Klottersanering: 17 700 kronor
Borttransportering och tidigare renovering: cirka 126 000 kronor
Budgeten för reparation under 2023 har varit 350 000 kronor
Källa: Malmö stad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev