Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Wallströms svek mot hbt-rörelsen gör ont

FN:s nya generalsekreterare Antonio Guterres är bland annat känd för att ha kallat homosexualitet för en mental störning. Det gör ont att Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte står upp för hbt-rörelsen i det här läget. Om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd kan förhandla bort säkerheten för hbt-personer är den inte värd någonting.

Publicerad: 17 oktober 2016, 13:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om inte Sverige står upp för HBT-personers rättigheter i FN, vem kan vi då lita på?

Foto: Frankie Fouganthin


Ämnen i artikeln:

HBTQFNMänskliga rättigheter

Vid riksmötets öppnande 2016 pratade statsminister Stefan Löfven varmt, brett och inkluderande om allas lika värde och om de svenska värderingarna. Men Margot Wallström, vår utrikesminister med “den feministiska utrikespolitiken” stod verkligen inte upp för de omtalade svenska värderingarna när hon hade chansen.

Hela världen såg på när Antonio Guterres, känd för att ha utraderat aborträtten i Portugal samt för att ha uttalat sig fientligt om homosexuellas rättigheter, valdes till ny generalsekreterare för FN. Döm om vår förvåning när vi hör Ekots lördagsintervju den 15/10 där Wallström “utgår” ifrån att Guterres som 1995 kallade homosexualitet för en mental störning har ändrat sig. Inte för att hon eller den dyrköpta svenska delegationen i säkerhetsrådet har frågat.

Det finns mycket att utgå ifrån om man vill se positivt och hoppfullt på Sveriges utrikespolitik. Mycket som Sverige borde ta ställning för och tydligt stå upp för. Vårt ansvar är att bevaka hur hbt-politiken förs både inrikes och utrikes. Vårt ansvar, hur jobbigt det än kan vara, är att ständigt påminna. För de rättigheter och de attitydförändringar som genom långsiktigt arbete uppnåtts i Sverige kan tas ifrån oss på ett ögonblick.

Under 1990-talet uppmärksammade Susan Faludi i sin bok Backlash motreaktionen mot feminismens landvinningar.

Förr eller senare kommer det även en backlash mot hbt-rörelsen. Vi börjar slappna av och känna oss trygga. Tror att arbetet är gjort. Att våra folkvalda politiker, oavsett vem som för tillfället har regeringsmakten, kommer att ta våra strider. Stå upp för oss. Det gjorde inte Margot Wallström. Kan vi lita på att Sveriges budskap att hbt-rättigheter är mänskliga rättigheter inte kan förhandlas bort när det blir skarpt läge nästa gång?

För om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd kan förhandla bort säkerheten för hbt-personer är den inte värd någonting.

Det hade varit fantastiskt om vi kunde göra ett snabbt offentligt uttalande, kanske tillsammans, till stöd för hbt-personer runt om vår värld samt rikta skarp kritik mot Antonio Guterres. Tystnaden från regeringen gör ont.

Det gör ont när vi måste förklara för våra barn varför vissa av de länder som Sverige samarbetar med är länder som skulle kunna fängsla oss och döda oss om vi reste dit.

Det är känns som ett slag i ansiktet på många av Sveriges och världens homo-, bi- och transsexuella när vår utrikesminister inte står upp för oss nu.

Margot Wallström är mer än välkommen att gå i Stockholm Pride även 2017. Men det skulle kännas mycket bättre om det fanns skäl för henne att göra det.

Sverige är och har varit ett föregångsland när det kommer till hbt-rättigheter, även om vi backade under 2015. Det gör att vårt ansvar att stå upp är större. Om inte Sverige står upp för hbt-personers rättigheter i FN, vem kan vi då lita på?

Maria Hölerman, ordförande HBT-liberaler SYD

Maria Jern, vice ordförande HBT-liberaler VÄST

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev