tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vitbok slår fast: SD har nazistiska rötter

Publicerad: 15 juli 2022, 07:04

Partiledaren Jimmie Åkesson lät meddela 2017 att partiet skulle låta en forskare skriva en vitbok som skulle åskådliggöra partiets rötter. Nu är en del klar.

Foto: Henrik Montgomery

Mindre än två månader före valet är en första delrapport av Sverigedemokraternas vitbok klar. Att partiet har nazistiska och fascistiska rötter framkommer tydligt.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaNazismRasism

En stor del av partigrundarna i slutet av 1980-talet kom från nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang, lyder slutsatsen, skriver Sveriges Radio.

– En kom från den nysvenska rörelsen, en fascistisk idérörelse från mellankrigstiden och framåt. En annan kom ifrån skinnskallerörelsen. Några tycks ha odlat olika typer av nationalsocialistiska kontakter och har rört sig ganska obehindrat i de här miljöerna, säger Tony Gustavsson, idéhistoriker vid Uppsala universitetet, som skrivit SD:s vitbok.

Enligt partiet är rapporten välgjord och erbjuder en saklig historieskrivning. De anser att man inte kan dra några slutsatser gällande grundarnas betydelse.

”Rapporten ger inget stöd för att partiet var en del av en fascismanknuten rörelse”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Partimedlemmen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson säger till Svenska Dagbladet att han önskar att SD bildats under omständigheter det varit lättare att vara stolt över.

– Om man som den här delrapporten gör fokuserar på personer så är det inget tvivel om att ett antal personer kommer från en ideologisk bakgrund som är obehaglig. Som man nästan får lite ont i magen av att läsa om. Dock inte alla, säger han till SvD.

Partiledaren Jimmie Åkesson lät meddela 2017 att partiet skulle låta en forskare skriva en vitbok som skulle åskådliggöra partiets rötter. Projektet sackade dock efter eftersom man inte lyckades hitta någon lämplig forskare som ville ta sig an det. Först fyra år senare hittade partiet sin kandidat.

Gustafsson har fått betalt för uppdraget och har utgått från de trettio personer som grundade partiet i Stockholm, Göteborg och Malmö 1988.

Rapportens andra och sista del ska analysera partiets ideologi och idétradition och ska vara klar vid årsskiftet.

LÄS MER: Bladh in Zito vägrar timeout: ”Jag har stöd av SD riks”

LÄS MER: Han vill göra Stockholm till SD:s skyltfönster: ”M och KD har blivit vänsterliberaler” 

LÄS MER: Rusning till KD och SD – så lyckades de få fler kandidater

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev