måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vinsttaket ren konfiskation av privata företag”

Vi moderater kommer göra allt för att stoppa det huvudlösa förslag som i praktiken innebär ren konfiskation av privata företag och deras tillgångar. Om det införs är Sverige inte längre en rättsstat med demokrati.

Publicerad: 5 september 2017, 09:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Socialdemokraterna tar Vänsterpartiets förslag för att få behålla regeringsmakten och struntar därmed i gamla och barn”.

Foto: Jonas Ekströmer, TT


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraternaIlmar ReepaluVinsttak i välfärden?

De rödgrönas ogenomtänkta förslag om vinsttak blir inom omsorg och skola närmast ett totalt vinstförbud. Detta skulle innebära slutet för privata företag i välfärdssektorn och slutet för att kunna välja skola eller äldreboende och hemtjänst i Sverige. Vill svenska folket det? Har regeringen ens förstått sitt eget tokiga förslag?

Varför blir det i praktiken ett vinstförbud? Jo, så här är det: Vinsten ska nämligen beräknas på det ”operativa kapitalet” enligt Reepalus modell. Tvärtemot en tillverkningsindustri som har tillgångar i form av maskiner, verktyg, fastighet och varulager med mera, så är omsättningen i ett välfärdsföretag lönekostnader för personalen, det finns få tillgångar utöver aktierna. Därför kan ett äldreboende med exempelvis 90 miljoner i årsomsättning och resultat på 5 miljoner få en ”övervinst” på allt utöver 200 000 kronor. Det vill säga staten skulle ta nästan alla fem miljonerna.

En förskola med 6 miljoner i omsättning som gjort 0,5 miljon i årsvinst kan få högsta tillåtna vinst 15 000 kronor. Det blir några tioöringar per hundralapp i vinst! Det går ju inte heller att plöja tillbaka dessa överskott i verksamheten. Ingen kommer riskerar att driva företag med de villkoren.

Det offentliga köpte varor och tjänster för tusen miljarder år 2015, av detta var vård, skola och omsorg 110 miljarder, alltså cirka 10 procent. Varför ska just denna del vinstbegränsas? Varför är det okej att byggföretag, it-tjänster, teknikkonsulter med mera kan få göra stora vinster, men inte sjuksköterskan som driver ett omsorgsföretag eller läraren en förskola? Varken Reepalu eller Löfven har förklarat detta. Det är ju samma skattepengar som vi ska vara rädda om, eller hur? Eller tänker de rödgröna fortsätta sin socialistiska politik genom att föreslå vinsttak även för dessa branscher?

Självklart är det rimligt att vid upphandling ställa krav på både pris och kvalitet samt långsiktighet. Liksom att göra begränsningar för vinstöverföringar till utländska kapitalbolag. Där är vi överens. Men alla företag som i dag har tillstånd har ju alla uppfyllt de krav som hittills ställts från samhället, många har funnits i decennier och är välskötta. Skulle ett vinsttak införas riskerar alla dessa att upphöra eller gå i konkurs. Då blir det totalt kaos i Sverige. All verksamhet måste då tas över av det offentliga.

Vi moderater kommer göra allt för att stoppa det huvudlösa förslag som i praktiken innebär ren konfiskation av privata företag och deras tillgångar. Då är Sverige inte längre en rättsstat med demokrati.

Socialdemokraterna tar Vänsterpartiets förslag för att få behålla regeringsmakten och struntar därmed i gamla och barn, som i dag är nöjda med sin omsorg och skola inom privat sektor.

Katarina Brännström, riksdagsledamot (M), ledamot i socialutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev