torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vill KD samarbeta med ett parti som sprider hat?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser inte att Sverigedemokraterna är rasister. Trots att det bevisats gång på gång. Kan KD verkligen tänka sig ett samarbete med ett parti som sprider hat mot etniska minoriteter?

Publicerad: 1 september 2016, 14:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) säger i en intervju att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti. Foto: Johan Wessman, News Øresund


Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraternaKristdemokraternaEbba BuschRasism

I tidningen Dagen hävdar Ebba Busch Thor (KD) att Sverigedemokraterna inte är rasister (i DN för hon dock ett lite annat resonemang). Hon avvisar inte heller en alliansregering med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Hennes uttalande är anmärkningsvärt. Att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti vilar inte enbart på partiets officiella politik. Bortom den sakpolitiska debatten så finns det betydligt enklare premisser att bygga sina argument på.

Förra veckan kunde vi på interasistmen.se avslöja hur en sverigedemokrat hade ett anonymt konto där det skrevs grovt rasistiska och homofoba kommentarer. Mörkhyade beskrevs bland annat som cirkusdjur.

I april kunde vi avslöja hur en annan sverigdemokratisk kommunpolitiker även han via ett anonymt konto, skrutit om sina krigsbrott på nätet. Där beskrev han bland annat hur han hade dödat muslimer.

Båda har i skrivande stund fortsatt sina karriärer inom Sverigedemokraterna. De åtnjuter dessutom ett massivt stöd av sina partikamrater i sina respektive föreningar.

Det finns en abnorm mängd exempel på att partiet har rasistiska företrädare. Under de senaste åren har bara vi på interasistmen.se belyst hur ett hundratal av SD:s politiker gett uttryck för rasistiska tankegångar. Trots partiets så kallade nolltolerans så fortsätter många av dessa individer att få uppdrag inom Sverigedemokraterna.

Fenomenet är inte heller isolerat till enskilda lokala företrädare utan existerar också på toppnivå inom partiet. Ett exempel är riksdagsledamoten Kent Ekeroths (SD) uttalanden.

Han ville nyligen strypa demonstrationsrättigheten för asylsökande och ansåg inte heller att de hade en grundlagsskyddad rättighet att röra sig fritt i samhället. Uttalandet fick signifikant kritik av professorer inom folkrätten som hävdar att förslaget strider mot de mänskliga rättigheterna.

Föga förvånande vann dock Ekeroths uttalanden gehör hos SD:s partisekreterare Richard Jomshof som öppet uttalade sitt stöd för honom.

Ebba Busch Thor anser inte att Sverigedemokraterna är rasister. Hur många rasistiska uttalanden från SD:s företrädare på så väl lokal- som toppnivå krävs det egentligen innan hon väljer att revidera den uppfattningen? Och skulle KD verkligen kunna tänka sig ett samarbete med ett parti som appellerar till sina väljare genom att sprida hat mot etniska minoriteter?

Simon Andersson, medarbetare på bloggen Inte rasist men... som granskar Sverigedemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev