Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Centerpartiet vill bryta ut delar ur regeringens höstbudget, trots att det ger SD makt att utnyttja sin vågmästarposition. Att ta ansvar för Sverige och demokratin är inte att skapa politiskt kaos med Sverigedemokraterna i hejarklacken. Och det är oansvarigt av ett parti som plockat politiska poäng på att markera mot M:s högersväng och SD.

Publicerad: 27 mars 2017, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Erik Nylander/TT


Ämnen i artikeln:

CenterpartietSverigedemokraternaAlliansen

Centerpartiet säger sig vara partiet som står upp för öppna gränser och humanism. För bara någon månad sedan fördömde Annie Lööf Anna Kinberg Batras SD-flört och ställde ett ultimatum; ”det är vi eller Sverigedemokraterna”.

Mellan 2 och 200 kronors skattehöjning i månaden för höginkomsttagare var vad som krävdes för att vinden i partiet skulle vända. Centerpartiet sätter sig nu ner tillsammans med övriga allianspartier för att fundera på om de ska fälla delar av regeringens höstbudget, något som öppnar för Sverigedemokraterna att utnyttja sin vågmästarroll och skapa politiskt kaos. Att riskera det är både hyckleri och direkt oansvarigt av Centerpartiet.

Miljöpartiet vet vad det innebär att behöva kompromissa. Under migrationshösten tvingades vi att ta tuffa beslut och kompromissa med våra centrala värderingar. Vi har blivit hårt kritiserade för regeringens migrationspolitik, och nu jobbar vi för att skapa politik som höjer kapaciteten i det svenska etableringssystemet så att vi kan rulla tillbaka de tillfälliga migrationslagarna.

Centerpartiet är ett parti som har klättrat stadigt i opinionen och byggt sin framgångssaga på att med tydligt ledarskap ta avstånd från rasism. Det är ett parti som säger sig stå upp för öppenhet och demokrati. Men ett parti som är berett att få stöd av Sverigedemokraterna för att rädda ett par hundralappar i månaden åt medel- och överklassen är inte en humanistisk kraft att ta på allvar. Att ta ansvar för Sverige och demokratin är inte att skapa politiskt kaos med Sverigedemokraterna i hejarklacken. Att ta ansvar är att göra modiga prioriteringar som skapar politisk förändring på riktigt.

Tillsammans med Socialdemokraterna vill Miljöpartiet sänka skatten för 1,4 miljoner pensionärer nästa år. Vidare föreslås intäkterna från regeringens flygskatt gå till skattelättnader för enmansföretag som vill börja anställa - en viktig etableringssatsning som resulterar i fler arbetsmöjligheter. Intäkterna skulle gynna de småföretag som Annie Lööf och Centerpartiet säger sig värna och förslaget utgör dessutom grön skatteväxling i praktiken.

Vill vi kunna välkomna fler till Sverige och förbättra villkoren för utsatta grupper krävs det en seriös omfördelningspolitik där vi vågar förflytta resurser från finanspampar och slutar subventionera Thailandsresor för medelklassen. Om Centerpartiets vackra ord om öppenhet och demokrati är värda mer än billiga opinionspoäng är det nu det är dags att bryta upp med alliansen en gång för alla.

Det är lätt att lova guld och gröna skogar i opposition. Skattelättnader för de rikaste i samhället kan inte gå före humanism om partiet vill vara en motpol mot nationalistiska samhällskrafter. Centerpartiet har plockat politiska poäng på att vara tydliga med att de inte tänker ge Sverigedemokraterna makt över statsbudgeten. En eventuell alliansregering 2018 må vilja sänka skatten, men att slåss för att sänka skatterna i höstbudgeten är att sänka huvudet för Sverigedemokraterna.

Nu är det upp till bevis, Annie Lööf - makt eller ansvar?

Hedda Berkesand, Språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev