Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Viktigt att förstå vad IS lovar kvinnorna”

Bilden av IS-kvinnan som stridande soldat är sannolikt falsk. För att kommunernas tjänstemän ska kunna förebygga våldsbejakande extremism lokalt behöver de känna till IS sju löften till kvinnorna.

Publicerad: 1 september 2016, 13:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att IS-kvinnor inte har en stridande roll påverkar, enligt debattören, bedömningen av det hot de utgör.


Ämnen i artikeln:

ExtremismReligionKommunerIS-kvinnorna

REPLIK I en debattartikel med rubriken “IS-kvinnorna är ett underskattat hot” belyser Jessica Katz det angelägna ämnet kvinnligt deltagande i våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Katz lyfter förtjänstfullt fram kvinnans olika funktioner inom IS och påpekar att de utgör potentiella rekryter till organiserade våldsdåd.

Bilder på kvinnor som poserar med automatvapen till stöd för detta påstående har länge cirkulerat i social media.

En grundlig analys av IS officiella propaganda pekar dock på att bilden av IS- kvinnan som stridande part är falsk. I en studie baserad på 800 sidor propaganda framträder IS sju löften till kvinnan. Att förstå dessa är viktigt både för att ge kommunens tjänstemän verktyg att motverka våldsbejakande extremism men också för att förstå det faktiska hot som återvändande IS-kvinnor utgör.

1. IS officiella propaganda utlovar möjligheten att uppfylla den religiösa plikt som tar den muslimska kvinnan till paradiset, i både detta och i nästa liv. I den Islamiska staten kan den troende leva ett liv i linje med Guds önskemål utan blickar.

2. Propagandan lovar också kvinnan en central roll i kalifatets statsbyggarprocess. Hon blir en ärofylld hustru till en tapper krigare som hon stöttar genom att utföra husliga sysslor och be, hon blir mor till statens nästa generation och hon blir statens tjänsteman genom kostnadsfria studier i medicin eller pedagogik. Även böcker, boende, mat, förskola och sjukvård är gratis och kvinnan kan få ekonomisk ersättning för sina insatser vid goda studieresultat.

3. Genom att ansluta sig till IS får kvinnan, enligt IS propaganda, chansen att uppleva en djup och tillfredsställande tillhörighet. Den Islamiska staten framställs som ett utopiskt samhälle fritt från diskriminering. Gång på gång framhålls att IS medborgare behandlas lika, oavsett hudfärg eller etisk tillhörighet.

4. Kvinnor som befinner sig på IS-kontrollerat territorium upplever också, enligt propagandan, ett slags systerskap, en djup vänskap som överskrider blodsband. Som ett exempel framhålls fördelarna med polygami där upp till fyra kvinnor delar på en man i en slags systerlig anda. Genom månggifte garanteras alla kvinnor, även änkor som förlorat sina män i kriget, en säker hemvist och bibehållen ära.

5. Den kvinna som ansluter sig till IS utlovas vidare ett spännande äventyr. Här lyfts resan till IS-kontrollerat område fram som en möjlighet att uppleva någonting nytt. På vägen dit möter resenären de allra mest fromma. Att sätta foten på kalifatets mark beskrivs som någonting extraordinärt.

6. Löften om romantik återfinns i propagandan. Kvinnor som ansluter sig kan förvänta sig äktenskap med starka och rättfärdiga män. De som lever med män som är otrogna mot Gud kan förvänta sig överflödiga gottgörelser för att lämna dessa för en man i IS. Belöningar utlovas i både detta och nästa liv och äktenskapet ger hög status till kvinnan.

7. Kvinnor som ansluter sig till den så kallade Islamiska staten kommer att få ökat inflytande, både i den Islamiska staten och i världspolitiken. Genom att underordna kvinnor tillhörande andra religioner, exempelvis yazidierna, ökar IS-anhängarnas status.Den slutliga segern beskrivs som given eftersom den utlovats av Gud.

I officiell propaganda återfinns inget bevis på kvinnan som en stridande part. Den väpnade striden framställs som mannens plikt, även om kvinnan självfallet också har en viktig funktion. Kvinnans roll i jihad är att stötta sin make, uppfostra framtidens krigare och studera religion. Hon får endast bruka vapen i självförsvar och även då krävs ett tillstånd från de styrande männen.

Att kvinnan inte har en stridande roll får konsekvenser för det hot hon utgör eftersom klassiska riskbedömningar inte bara vilar på aktörernas avsikt utan också dess förmåga. Förmågan byggs upp över tid och erhålls i terrorsammanhang framförallt genom deltagande i strid. Eftersom den Islamiska staten aktivt förbjuder kvinnan att delta i strid är hon en osannolik aktör i större koordinerade våldsdåd mot västerländska mål. Detta är något som bekräftas av de senaste attackerna i Europa där kvinnorna lyst med sin frånvaro.

Louisa Tarras-Wahlberg, författare till rapporten “Promises of Paradise? A Study of Official ISIS-Propaganda Targeting Women” samt en av initiativtagarna till tankesmedjan SäkerhetsTanken.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev