Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi vill inte vara med i cirkusen längre”

Publicerad: 5 oktober 2020, 09:38

”Om vi inte anses myndiga att hantera det här med ebo så får det vara”, säger Göran Dahlström.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Från och med nästa år blir det omöjligt att undanta en hel kommun från ebo-lagen. Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm är upprörd och kallar hanteringen av frågan för en cirkus.


Sedan den första juli har 32 kommuner, som haft ett stort flyktingmottagande, möjlighet att undanta områden från ebo-lagen, som annars innebär att en asylsökande har rätt att ordna bostad på egen hand.

Tanken med inskränkningen är att stoppa inflyttningen till utsatta områden. Den som ändå bosätter sig i ett sådant förlorar sin statliga dagersättning.

Elva kommuner valde att undanta hela kommunen från ebo. Regeringen anser att det strider mot lagändringens intentioner och från och med årsskiftet kommer upplägget inte längre att vara möjligt eftersom det blir länsstyrelserna som då ska avgöra var ebo-undantagen får göras.

Katrineholm är en av de elva kommunerna. Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström är starkt kritisk till förändring. Han styr ihop med Moderaterna och nu har man bestämt att i protest inte be om några undantag alls.

– Om vi inte anses myndiga att hantera det här med ebo så får det vara. Inte sitter vi och ritar streck i gatorna och säger att på den där sidan får ingen bo, men på den sidan är det ett jättefint område, där går det bra, säger han.

– Jag vill markera att nu får det vara bra. I Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att avskaffa ebo-lagen. Ändå håller man och fjantar på det här viset för att Miljöpartiet ska få bestämma i de här frågorna. Det ställer jag inte upp på. Vi vill inte vara med i den där cirkusen längre.

Sveriges Radios Ekot rapporterar att Eskilstuna, Malmö och Filipstad kommer att fortsätta att kräva att hela kommunen ska undantas från ebo-lagen. Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, säger till Ekot att man inte kan hävda att hela kommunen är ett utsatt område.

– Men däremot är ju konsekvenserna av social utsatthet i vissa av våra stadsdelar något som angår hela kommunen.

Just nu är knappt 34 000 asylsökande inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Drygt 19 000 av dem har ordnat boende på egen hand med stöd av ebo-lagen.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev