Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi vill ha en bred studie av sexbrotten”

Moderaterna vill att det ska genomföras en bred studie av sexualbrotten. Det handlar bland annat om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås, vilka som begår brotten och vilka som är brottsoffer.

Publicerad: 23 november 2017, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BrottsstatistikSexuella övergreppModeraterna

REPLIK Moderaterna har lagt fram ett brett åtgärdspaket mot sexualbrotten. Mozhgan Jalali är, i Dagens Samhälle 21/11, kritisk mot förslaget som handlar om att en ny studie av sexualbrotten bör inhämtas. Hon verkar dock bortse från bredden i Moderaternas förslag.

Moderaterna åtgärdspaket innebär bland annat kraftigt skärpta straff för alla våldtäktsbrott. Vidare vill vi att särskilda sexualbrottsgrupper inrättas i Polisens samtliga sju regioner, att skadeståndsbeloppen höjs, att preskriptionstiderna förlängs och att begreppet våldtäkt ska behållas för att markera brottets allvar.

Bakgrunden är bland annat en mycket oroande utveckling när det gäller sexualbrottsligheten. Andelen personer som utsätts för dessa brott har ökat markant under senare år. Enligt statistik från Brå utsattes fler än 70 000 unga kvinnor för ett sexualbrott under 2016. Brå kan inte själv förklara vad ökningen beror på.

Mozhgan Jalali konstaterar att statistiken ”ger en avgränsad bild av verkligheten som utan kunskap och rätt tolkad inte säger något om den faktiska helhetsbilden”. Jag delar den uppfattningen. Och det är bland annat mot den bakgrunden Moderaterna vill att det ska genomföras en bred studie av sexualbrotten. Det handlar bland annat om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås, vilka som begår brotten och vilka som är brottsoffer.

Syftet är att skapa bättre underlag för brottsförebyggande åtgärder. I en sådan studie bör frågor om gärningsmännens ålder, relation till brottsoffret, men också om gärningsmannen har utländsk bakgrund ingå. Det är inget nytt. Brå har använt en liknande metod i tidigare forskning. Liksom våra grannländer Danmark och Norge.

Sexuella övergrepp förekommer överallt – det har inte minst blivit uppenbart under senare tid. Men det innebär inte att vi från politiskt håll ska begränsa vissa delar i en bred studie som syftar till att agera mot en oroande utveckling.

Tomas Tobé, ordförande i justitieutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev