Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi värnar rörlighet utan hinder

Flera partier har släppt förslag om stängda gränser, transitläger och andra åtstramande åtgärder. Allt fler åtgärdsförslag syftar till att begränsa den fria rörligheten och avskräcka människor från att söka asyl i Sverige. Partier från vänster till höger som förut försvarade den fria rörligheten verkar nu i panik kompromissa med densamma. Men människor har rätt att röra sig över gränser utan att mötas av hinder, oavsett om det rör sig om ID-kontroller eller elektrifierad taggtråd.

Publicerad: 13 november 2015, 09:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Människor har rätt att röra sig över gränser utan att mötas av hinder, skriver Alfred Askeljung (C).


Ämnen i artikeln:

GränskontrollerFlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitikMigration

I veckan införde den rödgröna regeringen slutligen gränskontroller som svar på den eskalerande flyktingkrisen. Det som förut var ett massivt politiskt motstånd mot en dyr symbolåtgärd har nu krympt till Centerpartiet som enda motståndare mot åtgärden. Jag är inte den enda som noterat den historiska ironin att det parti som var de största motståndarna mot Öresundsbron nu är det enda parti som är emot gränskontrollerna på bron.

I sak har många av de som kritiserar dagens system rätt. Det står bortom allt rimligt tvivel att vi inte klarar av att upprätthålla ett stelt, byråkratiskt och långsamt mottagningssystem samtidigt som vi har en historiskt stor invandring och allt fler människor som är på flykt globalt. När kriget i Syrien, oroligheterna i Afghanistan och konflikterna i exempelvis Nigeria och Kongo inte ser ut att avstanna så kommer människor att fortsätta fly från krig och förtryck.

Även om världens krig och konflikter skulle upphöra i morgon så kommer människor att fortsätta fly fattigdom och dåliga livsvillkor. Vi måste i ljuset av detta bygga om vårt mottagande till att ge människor möjlighet att själva försörja sig och snabbt komma in i samhället. Jag skrev om samma ämne för några månader sedan och har inte ändrat uppfattning.

Jag tror fortfarande att människor har rätt att röra sig över gränser utan att mötas av hinder, oavsett om det rör sig om ID-kontroller eller elektrifierad taggtråd. Vad som däremot är uppenbart är att det behövs bättre politiska svar på hur migrationen ska hanteras. Det är dags att vi som försvarar öppenheten ser till att på allvar inskränka kostnaderna för migrationspolitiken. Det gäller ännu mer i en akut situation som dagens.

De förslag som Centerpartiet nu har presenterat tror jag är rätt väg att gå. Sänkta kostnader för mottagning, ökat eget ansvar för boende för de som har möjlighet att ta det och rätt för asylsökanden att arbeta är förslag som alla går i rätt riktning. Men mer måste till för att lösa situationen både på kort och på lång sikt.

Se över uppehållstillstånden och asylprocessen

Stora direkta kostnader uppkommer under asylprocessen när människor ska placeras i boende och försörjas under tiden. Ge i stället alla som har asylskäl permanenta uppehållstillstånd direkt. På så sätt kan fler människor komma in i samhället utan att fastna i ovissa processer i åratal med tillfälliga uppehållstillstånd.

Möjligheten att låna pengar till sitt uppehälle i stället för att leva på bidrag borde utredas. En sådan nyordning i hur ersättningar ges ut kan öka legitimiteten i ett stort flyktingmottagande. Samtidigt som vi sänker kostnaderna gör vi det möjligt att skydda fler. Humanitära visum till särskilt utsatta grupper borde ses över, förutom anhöriga exempelvis yazidier och rohingyas. Fler lagliga vägar till Sverige borde vara en självklarhet för alla som vill slippa se fler dödsfall på Medelhavet.

Snabba på etableringen

Tillgängliga kurser i svenska och samhällsorientering är bra. Det viktigaste är dock att nyanlända snabbt kan komma i kvalificerat arbete. Snabbspår, förenklad validering för akademiker och yrkesutbildade och arbetsplatsförlagd SFI är bra men mer måste till för de som inte kommer hit färdigutbildade. Fler regelförenklingar för företagande är ett måste. Det behövs främst en mer modern arbetsmarknad med avskaffad LAS och en större lönespridning där man har rätt att arbeta för lägre löner än minimilönerna. För att människor inte ska fastna i utanförskap så måste man snabbt kunna försörja sig. Då duger inte Sveriges överreglerade arbetsmarknad.

Öka byggandet

Det är omöjligt att integreras om man inte hittar någonstans att bo. Byggtakten i Sverige är i dag högre än på länge och ändå ökar bostadsbristen varje år. En förenklad plan- och bygglag, avskaffade byggnormer och en mer regional planering är saker som skulle kunna få upp byggtakten. Ett avskaffande av hyresregleringen och flyttskatterna skulle ge en mer dynamisk bostadsmarknad där folk både kan flytta in och ut ur bostäder.

Vi vill värna ett fritt och öppet Sverige och trovärdigt kunna stå för visionen om en värld utan gränser. Den senaste tidens händelser visar att vi som är vänner behöver mycket bättre politiska svar på öppenheten. Låt oss bevisa att det går att leverera.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev