tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi tar EU:s strukturfonder på största allvar

Jag vet att regionalfondspengarna har används till många viktiga insatser runt om i hela landet och tar förhandlingarna om EU:s strukturfonder på största allvar, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en replik.

Publicerad: 3 oktober 2016, 07:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen inte är passiv i frågan, menar landsbygdsministern. Foto: Janwikifoto


Ämnen i artikeln:

EURegionalpolitik

I en debattartikel i Dagens Samhälle den 28/9 uppmanade fyra regionpolitiker från södra Sverige mig att sluta vara passiv kring förhandlingarna om EU:s strukturfonder efter 2020. Jag kan ge det lugnande beskedet att regeringen inte är passiv i frågan.

Arbetet med att utforma EU:s sammanhållningspolitik och budgeten för perioden efter 2020 pågår för fullt inom kommissionen. Enligt planerna kommer förslagen att presenteras hösten 2017. Därför pågår det en diskussion om sammanhållningspolitikens framtida inriktning och omfattning.

I den debatten hörs både kritik och försvar av de nuvarande insatserna. Det är viktigt att lyfta fram konkreta resultat som uppnåtts, också i våra regioner, för att visa vad som kan åstadkommas. Jag vet att regionalfondspengarna har används till många viktiga insatser runt om i hela landet.

EU har haft flera stora utmaningar de senaste åren, bland annat migrationen och Brexit. Detta kommer att prägla debatten om vad som är möjligt att åstadkomma efter 2020. Sammanhållningspolitiken måste givetvis även fortsättningsvis vara en del av svaret på våra gemensamma utmaningar och regeringen anser att våra regioner gör ett väldigt bra jobb för de medel de har erhållit.

Det handlar om att identifiera de utmaningar som EU står inför nästa period. Sedan måste stats- och regeringscheferna enas om hur EU medlen bäst kan användas för att möte de utmaningar som EU:s medlemsländer och regionerna står inför. Därefter blir det också en fråga om hur stor EU:s gemensamma budget kan bli, hur mycket medlemsländerna är beredda att betala till den.

Regeringen för en dialog med regionerna om regionala utvecklingsfrågor, där bland annat den framtida sammanhållningspolitiken diskuteras. Vi har även en dialog med den särskilda grupp som SKL har bildat för att utveckla sina tankar om den framtida sammanhållningspolitiken.

Inriktningen för EU:s strukturfonder är en fråga som regeringen tar på allra största allvar för utvecklingen i våra regioner.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EURegionalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev