Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi måste välja den som är bäst på att synas

Trots att Kristdemokraterna har en bra politik så tappar vi väljare. Därför är det kommande partiledarvalet ett ödesval för oss. Tittar vi på de kandidater som finns kvar, så finns det en som sticker ut mer än de övriga och som både hörs och syns, skriver ett antal lokalavdelningsordföranden inom KD tillsammans med företrädare för ungdomsförbundet.

Publicerad: 2 mars 2015, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Duktig räcker inte, Kristdemokraternas partiordförande måste ha en förmåga att nå ut.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaKristdemokraternaKristdemokraterna

När vi ser våra senaste valresultat är det lätt att känna igen sig i den grekiska generalen Pyrrhus. Han konstaterade efter att ha besegrat romarna vid ett par drabbningar: ”Ännu en sådan här seger och vi är förlorade”. På samma sätt som grekerna i södra Italien såg hur deras landområden gled dem ur händerna så ser vi hur vi i val efter val har tappat riksdagsledamöter, landstingsråd och kommunalråd. Dessa valförluster har också påverkat partiorganisationen vilket gör att vi i dag har färre ombudsmän och politiska sekreterare.

I detta kritiska läge räcker det inte att hävda att vi ”måste” ha en partiledare som sitter i riksdagen. Vårt problem är inte bristen på duktiga politiska hantverkare som kan producera bra och genomtänkta politiska rapporter. Nej, vårt problem är att vi trots bra politik tappar väljare.

Tittar vi på de olika kandidaterna som nu finns kvar så finns det en som sticker ut lite mer än de övriga och även om hon inte är riksdagsledamot så är det uppenbart för de flesta att hon både hörs och syns. Vi har inte råd att chansa genom att välja en ”duktig” företrädare utan vi måste välja den som är bäst på att synas.

När vi argumenterar för Ebba Busch Thor som ny partiledare så är det inte för att vi inte anser att riksdagen är en viktig plattform, men trots riksdagens betydelse så är den krassa sanningen den att förmågan att nå ut till väljarna utanför riksdagshuset är en ännu viktigare merit för en partiledare som kommer att ta över ett parti som pendlar mellan 3,5 och 4,5 procent. Vi kan ha världens bästa politik och vi kan ha Sveriges bästa riksdagsgrupp, men om vi inte klarar av att ”sälja” vårt budskap till väljarna så spelar det ingen roll.

Vi behöver en partiledare som både hörs och syns samtidigt som hon vågar peka på de samhällsproblem som finns här och nu. Därför kommer vi att rekommendera våra ombud att rösta på Ebba Busch Thor vid extra rikstinget den 25 april.

Björn-Owe Björk, (KD) kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, Knivsta kommun

David Sahlsten, (KD), Uddevalla

Catharina Hellgren, (KD), Karlstad

Martin Hallander, (KD), Malmö

Adam Davidsson, ordförande KDU Skåne

Charlotta Enqvist, ordförande KDU Västerbotten

Daniel Englund, ordförande KDU Södermanland

Samuel Holm, ordförande KDU Kalmar län

Richard Jensen, (KD), Malmö

Gunilla Lindell, (KD), Lerum

Ingemar Virsen, (KD), Uppsala

Agneta Lindskog, (KD), Lund

Per Lindström, (KD), Knivsta

Daniel Berner, (KD), Kristinehamn

Lili André, (KD), Gävle

Jan-Erik Björk, (KD), Upplands Bro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev