Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi måste tala om västs kolonialism

Efter terrorattentatet i Paris kräver docenten Aje Carlbom nu ansvar av muslimska ledare. Hans text är full av motsägelser - dock har han rätt i att något måste göras. Vi bör först och främst börja tala om vår egen inblandning i andra länders nu- och framtid, svarar Mustafa Al-Sayed Issa, före detta ordförande för Sveriges Unga Muslimer.

Publicerad: 14 januari 2015, 08:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kanske ska vi ägna mer tid åt att tala om vår egen inblandning i andra länders nu- och framtid?


Ämnen i artikeln:

ExtremismReligion

Replik. Aje Carlbom är - inte helt oväntat - tillbaka med en ny text (DS, Perspektiv 13/1) som återigen beskyller muslimer av olika slag för diverse saker. Denna gång terrorism. Det är alltså samma Carlbom som 2006 kallade moskéer för ”herrklubbar” för ”frustrerade män”. Och samma Carlbom som 2012 skrev att ”islamofobi” är en ”myt”, en myt som dessutom är ”en samhällsfara”.

Denna gång skriver Carlbom en text om hur muslimer måste ta sitt ansvar för att bekämpa terrorism. Ett krav som inte ställs på någon annan grupp än muslimer. Men ett krav som är helt i linje med den vita mannens koloniala attityd; att peka med hela handen mot marginaliserade grupper.

Alla såg bilderna från PEGIDA:s islamhatiska demonstration i Dresden. Bilderna visade fladdrande tyska flaggor, men även ett flertal kors. Carlbom skulle dock aldrig få för sig att skriva en text där han ställer krav på kyrkan att ta sitt ansvar för att bekämpa islamofobi? Eller just det, islamofobi var ju bara en myt.

Motsägelserna i Carlboms text är många, inte minst när han ställer krav på att muslimska företrädare ska spela en större roll i samhället, samtidigt som han i tidigare texter varnar för att de vill ”segregera samhället” och skapa ”ett religiöst apartheidsystem” i Sverige.

En annan motsägelse är att Carlbom kräver av muslimska företrädare och kunniga att tydliggöra för både allmänheten och våldsbejakare hur islam förhåller sig till terrorism. När de förklarar att islams budskap är fritt från terrorism, skriver han att företrädarna på så sätt tonar ner problematiken med att våldsverkarna hänvisar till islam.

Men det som Carlbom och andra islamofober missar är att det både finns islamiska tolkningar och antiislamiska tolkningar av Koranen. De enda som avgör skillnaderna och har tolkningsföreträde i detta sammanhang är just de islamkunniga.

Debattklimatet har gått från frågan om vad muslimska företrädare tycker om terror till krav på avståndstagande, ursäkter och till att nu ställa företrädarna ansvariga.

Europa går mot en mycket mörk tid där människor blickar tillbaka till 30- och 40-talet och ser likheter. Inte minst när moskéer bränns ner, muslimska kvinnor misshandlas och islamhatare mobiliserar sig samt anordnar rekordstora demonstrationer.

Islam är varken fredens eller krigets religion, men islam hanterar båda. Aje Carlbom har dock rätt i att ”det måste till mer” än bara ord. Västs inblandning i Irak måste upphöra, den sionistiska ockupationen av Palestina måste upphöra, omvärlden måste lyfta bort sitt stöd till Assad, och det politiska stödet till militären i Egypten måste stoppas.

Jag kommer dock inte att använda mig av samma retorik som Carlbom, där jag håller honom och andra akademiker ansvariga för den koloniala politiken som utförs i Mellanöstern.

Bröderna Kouachi var tydliga med att deras hämndattentat var politiskt, och att det var bilderna av förtrycket i Irak som väckte deras vrede.

Kanske ska vi ägna mer tid åt att tala om vår egen inblandning i andra länders nu- och framtid än att spekulera i huruvida bröderna Kouachi upplevde journalisterna som ”djävulens hantlangare” eller inte.

Mustafa Al-Sayed Issa, debattör och tidigare ordf för Sveriges Unga Muslimer

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExtremismReligion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News