Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi måste lösa vårdens problem tillsammans”

I dag välkomnar vi socialminister Annika Strandhäll till Stockholms läns landsting, som har hand om en fjärdedel av landets sjukvård. I vårt samtal hoppas vi utan politiska skygglappar kunna prata om både problem och goda exempel. För det finns många av de senare också.

Publicerad: 9 november 2017, 04:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjukvårdens problem ska lösas för att göra det bättre för patienter och medarbetare i hela Sverige, inte för att skuldbelägga enskilda landsting eller knipa partipolitiska poäng, enligt skribenterna.


Ämnen i artikeln:

SLL

Under hösten gör socialminister Annika Strandhäll (S) en sjukvårdsturné hos landets regioner och landsting, och i dag är det Stockholms tur. Här har vi bland de kortaste köerna i landet, störst valfrihet för patienterna, bäst ekonomiskt resultat och flest privata vårdgivare. Samtidigt har vi, som hela landet, en sjuksköterskebrist som leder till stängda vårdplatser, längre vårdköer för patienter och högre belastning för medarbetare. Det här är problem som vi måste möta tillsammans - målmedvetet, lösningsorienterat och prestigelöst.

Regeringen är fixerad vid problemen i Stockholms sjukvård. Det tycker vi är olyckligt. Vi efterfrågar en sansad sjukvårdsdebatt. Sjukvårdens problem ska lösas för att göra det bättre för patienter och medarbetare i hela Sverige, inte för att skuldbelägga enskilda landsting eller knipa partipolitiska poäng.

Det finns flera problem i landets sjukvård som förenar landstingen, men när det gäller tillgänglighet, förtroendet för vården och landstingens ekonomier är skillnaderna utmärkande stora. Var i landet du bor avgör vilken kvalitet du får i vården, men också hur länge du måste vänta på operation eller läkartid och vilka möjligheter du har att välja eller välja bort vårdgivare. Detta är något vi sällan pratar om. Detta är något som uppriktigt bekymrar oss.

I september fick enbart hälften av patienterna i Dalarna och Västernorrland en operation i tid inom vårdgarantin, medan nio av tio kunde opereras i tid i Halland. I Stockholm fick 79 procent operation i tid under samma period. Detta är ett talande exempel på hur stora skillnaderna är. Detta bör inte bara oroa oss, utan också regeringen.

Med detta som bakgrund tycker vi att det är extra allvarsamt att regeringens motstånd mot privata företag i sjukvården kvarstår. Det har lett till att även många S-styrda landsting inte tar hjälp av privata vårdföretag för att korta köerna, fast de borde. Därför är det glädjande att se att man i Dalarna börjat tänka om: Nu tar man hjälp av en privat klinik för att få bukt med de långa köerna inom urologin. Och i Västernorrland utreder landstinget (äntligen) möjligheten att lägga ut Sollefteå sjukhus på entreprenad. Deras lösningsorienterade arbetssätt är något som regeringen bör uppmuntra fler landsting att ta efter.

Strandhäll har gjort det tydligt att landstingen är ytterst ansvariga för sjukvården. Det stämmer, men det betyder inte att regeringen har som enda ansvar att föra dialog och godtyckligt peka finger.

Svensk sjukvård behöver flera reformer för att korta köer och kunna anställa fler medarbetare i vården. När vi i dag välkomnar Strandhäll kommer vi kräva att regeringen:

Återinför kömiljarden. När Alliansen styrde halverades vårdköerna med hjälp av kömiljarden och när Socialdemokraterna tog makten avskaffades den. Sedan dess har vårdköerna ökat markant. Nästa år kommer Stockholms läns landsting införa en egen kömiljard för att i snabbare takt korta köerna här i Stockholm, men reformen behövs i hela landet.

Slutar straffbeskatta Stockholm. Redan i år utvecklas skatteintäkterna till Stockholms läns landsting med 624 miljoner kronor mindre än förväntat. Samtidigt betalar vi som enda landsting i landet 1,5 miljarder kronor i skatteutjämning till bland annat storstadsregioner som Västra Götaland och Skåne. Skattebortfallet och denna särskilda statliga skatt som vi ensamt måste betala överstiger den summa riktade statsbidrag som tillfaller oss och slår direkt mot satsningar i sjukvården.

Gör det mer lönsamt att arbeta. Mer arbete och mindre bidrag ger ett större eget skatteunderlag, vilket gör att vi kan anställa fler sjuksköterskor och betala dem vi har bättre.  Regeringens skattehöjningar slår hårt mot jobb och tillväxt, och gör det mindre lönsamt för bland annat sjuksköterskor i Stockholm att arbeta.

Utbildar fler sjuksköterskor. Bristen på medarbetare i vården leder till stängda vårdplatser och köer. Landstingens ansvar är att se till att bland annat sjuksköterskor har bra arbetsvillkor genom löneutveckling, tydliga karriärstegar och flexibla arbetstider, men det är regeringens ansvar att se till att det finns tillräckligt med utbildad arbetskraft.

Slopar utredningen om vinsttak i sjukvården. Att regeringen fortsätter utreda ett vinsttak för även sjukvården är oroande. Hundratusentals svenskar skulle se sina vårdgivare stänga igen om det blir verklighet. Allra hårdast drabbas Stockholm, där 60 procent av alla läkarbesök varje år sker på privata vårdcentraler och kliniker.

I vårt samtal i dag kan vi förhoppningsvis ha fokus på de reformer som sjukvården behöver och utan politiska skygglappar prata om både problem och goda exempel. Det är bara så vi gör vården bättre för patienter och medarbetare.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd (M) Stockholms läns landsting

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SLL

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev