Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi måste hitta andra vägar mot fler donationer”

Regeringen har i dag inte underlag att gå vidare med de förslag på lagförändringar som finns i utredningen om organdonationer. Det är en fråga om juridik och där svarar utredningens förslag inte mot de krav som ställs, svarar Annika Strandhäll.

Publicerad: 27 oktober 2017, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet


Replik Njurförbundet, professor emeritus Stellan Welin och njursjuka är kritiska till att regeringen inte går vidare med lagförslagen som förs fram i utredningen ”Organdonation – En livsviktig verksamhet”.

Det krävs gemensam samling för att öka antalet organdonationer. Vi kan nu glädjande se att antalet organdonationer ökar. De länder som gjort särskilda satsningar i syfte att stärka den nationella styrningen visar också på en ökande mängd av donationer. Där vill jag också att Sverige ska vara. Det arbetet får inte bli tillfälligt eller kortsiktigt. Därför arbetar jag och regeringen på flera sätt för att bidra till en utveckling på området.

Jag har konstaterat att jag inte kommer kunna lägga en proposition om detta till riksdagen under hösten, vilket jag vet att jag inte är ensam om att beklaga. Det handlar om att regeringskansliet inte har underlag nog att nu gå vidare med de förslag på lagförändringar som finns i utredningen. Vi har i Sverige en grundlagsskyddad rättighet att få samtycka till den vård som ges. Det finns undantag när det handlar om att rädda liv, men det är individens eget liv det avser. Inte någon annans genom organdonation. Det är en fråga om juridik och krav för att skriva lagstiftning och på just det området svarar inte utredningens förslag mot de kraven. Då tycker jag det är bättre att vara tydlig och finna andra vägar framåt.

Att det inte kommer ett skarpt lagförslag till hösten betyder inte att vi sitter på händerna i frågan – tvärtom! Nu handlar det i stället om att blicka vidare i den verktygslåda jag har och gå vidare med andra delar som utredningen lämnar förslag om. Det handlar till exempel om att utveckla och stärka Socialstyrelsens roll, men jag är beredd att göra mer.

Vi behöver öka antalet donationer i Sverige och vi behöver göra det redan nu. Vi vet att varje gång frågan lyfts ökar också antalet donationsanmälningar, det kan vi tydligt se att utredningen redan levererat kring. Jag lovar att göra min del och lyfta frågan än högre på agendan, men vi behöver alla hjälpas åt i detta. Årets donationsvecka slog rekord, engagemanget finns. Vi behöver få fler att här och nu anmäla sig själv till donationsregistret. Tillsammans kan vi hjälpas åt att rädda liv.

Annika Strandhäll, socialminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev