fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi kräver nolltolerans mot rasism och afrofobi

Vi ser mycket allvarligt på att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) lade ut ett filmklipp med fascistiskt och afrofobiskt innehåll på sin Facebook-sida. Även om filmen är borttagen så ser vi det inträffade som ett tydligt exempel på att afrofobi och ett rasistiskt språkbruk tillåts ta allt större plats i vårt samhälle.

Publicerad: 12 augusti 2016, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När vissa grupper i invandrartäta förorter utmålas som reaktionärer, bakåtsträvare och kvinnoförtryckare får främlingsfientliga ideologier näring att gro och frodas, skriver Kahin Ahmed mfl.


Ämnen i artikeln:

Rasism

Replik. Svensk-somalier, en av de största afrosvenska grupperna, har vid oräkneliga tillfällen blivit föremål för fördomar och hat. Denna gång gäller det hets mot folkgrupp. När vissa grupper i invandrartäta förorter utmålas som reaktionärer, bakåtsträvare och kvinnoförtryckare får främlingsfientliga ideologier näring att gro och frodas. Dessa svartmålningar bidrar till splittring i vårt samhälle och löser inte några samhällsproblem.

Vi menar att Amineh Kakabaveh, med stöd av andra liksasinnade politiker, ägnar sig åt just svartmålning. Deras kamp borde istället fokusera på bättre förutsättningar för minoritetsgrupperna; som bra utbildning, arbete, bostad och socioekonomisk trygghet.

LÄS ÄVEN Amineh Kakabaveh: ”Jag kommer alltid bekämpa rasism och kvinnoförtryck”

De senaste åren har det svenska samhället letts in på fel spår. Då ett främlingsfientligt och populistiskt parti vinner ny mark i den politiska maktsfären riskerar situationen att bli ohållbar. Historien har visat att det inte finns en enda samhällsinstitution som är immun mot rasismen och afrofobin, och vår riksdag är inget undantag. Då är det samhällsmedborgarnas plikt att ta krafttag mot alla former av förtryck oavsett utövarnas etniska eller politiska tillhörighet.

Somaliska organisationer och Afrosvenskarnas riksförbund driver en ständig kamp mot rasismen, diskriminering och afrofobiska krafter i samhället. Kampen och motståndet mot förtryckarna har genom historiens gång tagit sig uttryck i form av transatlantisk slavhandel och kolonialism. Genom att anta identiteten afrosvensk kliver vi in i samma tradition som föregångare i historien som kämpat för afrikaners rättigheter likt Drottning Nzinga, Malcolm X och Nelson Mandela och tänkare som Angela Davis och Kwame Nkrumah.

2014 överlämnade Mångkulturellt centrum en kunskapsöversikt om afrofobin i Sverige till integrationsministern. Den visar bland annat att de offentliga rummen är en hotfull plats för många svenskar med afrikansk bakgrund.

Afrosvenskar upplever att rasismen breder ut sig i vårt samhälle och det är skrämmande att det i dag är accepterat att använda ett rasistiskt språkbruk. Detta leder till misstänkliggörande av afrosvenskar på ett stigmatiserande och nedlåtande sätt.

Vi hoppas att alla samhällsinstitutioner tillämpar nolltolerans mot rasismen genom att ta krafttag mot rasistiska och afrofobiska handlingar där utövarna får ta konsekvenserna av sina rasistiska handlingar. I detta sammanhang spelar rättsväsendet en avgörande roll. Den som har begått brott i form av rasism eller hets mot folkgrupp ska lagföras.

Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, ersättare (M) i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista

Kitimbwa Sabuni, Afrosvenskarnas Riksförbund

Fowsia Said, Föreningen Forum för kvinnor och barn

Ayaan Mohammud, Somaliska kvinnoföreningen Linköping

Hayan Salah, Afrikanska föreningen Norrköping

Abdiqani Jama Mohamed, Somaliska Riksförbundet

Abdullahi Abdisalam, Nära förening Husby

Ismail Abshir, Jubaland ungdomsförening

Ahmed Dirie, Somaliska föreningen Södertälje

Dahir Kahiye, Somaliska solidaritetsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Rasism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev