Demokrati
Vi har omprövat, men Miljöpartiet vill återgå
Miljöpartiet har varit och fortsätter idag att vara anhängare och pådrivare av en ohållbar migrationspolitik. Vi i Moderaterna har däremot erkänt tidigare misstag och omprövat vår politik, skriver Johan Forssell (M) i replik till Maria Ferm (MP).
Publicerad: 13 december 2016, 11:16
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik, skriver Johan Forssell (M). Foto: Colourbox/Fredrik Wennerlund
Maria Ferm (MP) skriver (9/12) om det som hon kallar, falsk historieskrivning från Moderaterna om migrationen. Moderaterna har varit tydliga med att vi har efter valet 2014 omprövat och förnyat vår politik. Alliansregeringen lyckades inte med integrationen och Sverige kan inte återgå till den tidigare ohållbara migrationspolitiken. Därför har vi omprövat och förnyat vår migrationspolitik.
Maria Ferm vill med sin artikel skapa bilden att Miljöpartiet inte är det parti som varit pådrivande för den tidigare ohållbara politiken. Men sanningen är att Miljöpartiet har varit och fortsätter idag att vara en anhängare för en ohållbar migrationspolitik. När Moderaterna har erkänt tidigare misstag och omprövat sin politik, har däremot Miljöpartiet fortsatt på både nationell och lokal nivå bedriva en ytterst ohållbar politik. Maria Ferm har själv tidigare sagt i en intervju med Sveriges Radio att Miljöpartiet vill ”snabbt som möjligt vill kunna rulla tillbaka” den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd och återgå till den tidigare politiken.
Det senaste exemplet kommer från Stockholm. Där vill Miljöpartiet ge bidrag till personer utan tillstånd att vistas i landet. Detta innebär alltså att personer som inte har rätt att vara i Sverige ska få ekonomiskt bistånd. Förutom att förslaget undergräver grunderna i den svenska reglerade invandringen så kommer förslaget att bygga på det skuggsamhälle som redan existerar i Sverige.
Ett annat exempel på Miljöpartiets migrationspolitik är regeringens förslag om att låta personer utan asylskäl stanna kvar i Sverige efter sin 18-årsdag på grund av gymnasiestudier. Detta förslag innebär alltså att svenska skattebetalare ska betala skolgång för personer som saknar asylskäl. Detta innebär också ett avsteg ifrån den reglerade invandringen Sverige har. Ett nej förvandlas i Miljöpartiets Sverige plötsligt till ett ja. I Miljöpartiets Sverige ska resurser även gå till personer som saknar asylskäl. Detta när det råder en enorm bostadsbrist och när Sverige står inför stora utmaningar.
TIPS: Läs Dagens Samhälle i appen - mer info om hur du laddar ned nya appen här!
Moderaterna har varit tydliga med vår förnyelse. Vi har tagit ansvar och presenterat en lång rad nya åtgärder för att möta de utmaningar vi står inför. Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Den som har skyddsskäl, ska få skydd. Den som vill arbeta och göra rätt för sig ska ha möjlighet till detta. Den som inte har skyddsskäl ska återvända. Detta är grunden i vår reglerade invandringspolitik.
Miljöpartiets migrationspolitik däremot är en politik som inte ställer krav, urholkar betydelsen mellan ett ja och ett nej i asylprocessen och bygger på skuggsamhället och låter det växa. Det är en politik som inte är hållbar.
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.