Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi har ingen slapp inställning till skattemedel”

Jag försäkrar att vi inte har en slapp inställning till skattemedel, svarar Eva Theisz, vikarierande generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, på kritiken från slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell.

Publicerad: 2 september 2015, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ideella sektornSkatterBidrag

REPLIK. I Dagens Samhälle skriver krönikören Rebecca Weidmo Uvell att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (fd Ungdomsstyrelsen) har en ”slapp inställning till skattemedel” när vi ger bidrag till organisationer och projekt.

Vi hanterar alla bidrag strikt efter förordningar och riktlinjer som regering och riksdag har beslutat. Det är grunden för vilka bidrag som ska ges och för hur bidragsansökningarna ska bedömas.

Vi följer detta regelverk och gör vårt yttersta för att fatta välgrundade beslut så att skattepengarna ska komma till största möjliga nytta. Ansökningarna granskas noga. Många får avslag. Vi följer upp och begär ibland tillbaka pengar om det finns skäl till det.

Weidmo Uvell är kritisk till att vi inte kräver auktoriserad revisor för alla bidrag. Men våra krav på revisor följer det statliga regelverket till punkt och pricka. Det innebär att vi kräver auktoriserad revisor för de flesta av våra bidrag och det är endast för mindre bidrag som detta krav inte ställs, vilket är helt i enlighet med den förordning vi har att följa.

Att Weidmo Uvell säger sig ha hittat märkligheter bland bidragen kan bero på att hon missförstått flera av dem. Hon kritiserar projekt som aldrig fått pengar, antalet medlemmar räknas inte som hon tror och hon bedömer projekts resultat innan de är avslutade. Inte konstigt om hanteringen då kan framstå som märklig.

Det är viktigt för oss att bidragspengarna används på rätt sätt. Vi är vaksamma mot felaktigheter och tacksamma för information om brister. Vi kommer att följa upp Weidmo Uvells kritik i varje del.

Jag kan försäkra att vi har inte en slapp inställning till skattemedel. Vi vill att de ska räcka till så mycket och så bra verksamhet som möjligt. Det är vår yrkesheder och vår skyldighet mot skattebetalarna.

Eva Theisz, vikarierande generaldirektör Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev