Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vi har ett stort problem med ett rasistiskt parti”

Vi i LUF vill be om ursäkt till alla dem som råkar se Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan. Vi hoppas att Sverige även efter 2018 kommer att vara ett av Europas mest progressiva och toleranta länder, skriver Henrik Edin i förbundsstyrelsen.

Publicerad: 5 augusti 2015, 07:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vill be om ursäkt till alla dem som råkar se Sverigedemokraternas reklam, skriver Henrik Edin, LUF.


Ämnen i artikeln:

EUSverigedemokraternaFattigdom

Sverigedemokraternas reklam i Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm riktar sig mot turister och beskriver tiggare som ett “allvarligt problem”, hävdar att “Sverige kan bättre” och menar slutligen att turisterna åter är välkomna 2018 då Sverigedemokraterna ska ha hunnit åtgärda problemet. Reklamen har fått stor uppmärksamhet.

När det är de mest utsatta som attackeras i det offentliga rummet kan vi i Liberala ungdomsförbundet inte sitta still och vara tysta. Sverigedemokraternas linje är kontraproduktiv, främlingsfientlig och misstänkliggörande. För dem är det logiskt att förbjuda tiggeriet.

Vi vill med vår manifestation kritisera den intolerans Sverigedemokraterna har kommit att representera och visa att det finns många anledningar till varför förbud inte är rätt väg att gå.

Ett tiggeriförbud skulle varken minska mängden fattigdom eller antalet utsatta. Ett förbjud är snarare en genväg mot ett samhälle där människor inte behöver använda sitt samvete, där vi alla kan leva våra liv utan att beröras av orättvisorna som egentligen omgärdar oss.

Ju mindre fattigdom och misär man exponeras för desto lättare blir nämligen livet. Det blir enklare att gå till mataffären när det inte finns någon där som påminner en om att vissa delar av samhället har det sämre ställt.

Genom att sopa problemen under mattan tror Sverigedemokraterna att de försvinner. Någonting de flesta inser inte är sant. I själva verket ligger problemen kvar under mattan och skaver. På lång sikt blir ingen lyckligare av det.

LÄS MER: ”Om vi inte aktar oss är det vi som tystas en dag”. 

Kärnproblemet är själva fattigdomen. Sverigedemokraterna gör själva inga uppenbara försök att bekämpa den. De verkar heller inte intresserade av att föra en seriös diskussion om hur det skulle kunna gå till.

Kanske för att fattigdomen aldrig kommer gå att förbjuda. Den finns där vare sig man vill acceptera den eller inte. Så länge den finns kvar kommer vissa människor att be om hjälp och andra kommer att hjälpa till.

För det är nämligen så enkelt att tiggare tigger för att överleva. De tigger för att skapa sig en bättre livssituation i hemlandet, för att kunna köpa mediciner och betala sjukvård samt för att kunna ta hand om sina nära och kära.

De vill kunna slippa se sina barn leta sopor i rumänska sopberg och de har en absolut rätt att försöka göra någonting åt det, även om det innebär att åka till Sverige och be andra om hjälp.

Med sin reklam gör Sverigedemokraterna ett unket försök att skuldsätta de mest utsatta. De försöker bunta ihop dem, göra dem illegala och misstänkliggöra deras avsikter och motiv.

Precis som en mobbares beteende mot de svaga eleverna på skolgården är Sverigedemokraternas beteende oacceptabelt.

I Sverigedemokraternas Sverige är turister välkomna, gärna från Europa och från andra delar av världen. Men är du fattig, utsatt och i akut behov av hjälp har du ingenting här att göra.

Sverigedemokraternas utopi står därför i direkt motsats till Liberala ungdomsförbundets. I vårt Sverige håller vi dörren öppen, vi hjälper de som är mest utsatta och vi verkar för alternativ till intolerans och populism.

Vi vill be om ursäkt till alla dem som råkar se Sverigedemokraternas reklam, och uttrycka våra starka förhoppningar om att Sverige, även efter 2018, kommer att vara ett av Europas mest progressiva och toleranta länder.

Så, förlåt för det löjliga meddelandet i taket. Vi har ett stort problem med ett rasistiskt parti i riksdagen.

Henrik Edin, förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev