Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vi behöver skattekontoren Magdalena Andersson!

Katastrofalt nonchalant att lägga ner skattekontor som täcker 15 924 arbetsställen och 70 000 medborgare, skriver Anna Hed (C) och Vasaloppets VD Anders Selling.

Publicerad: 29 juni 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sälens starka besöksnäring står snart utan sitt närmsta skattekontor.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FörvaltningSysselsättningRegionalpolitikGlesbygdMyndigheterEtt delat land

Det har länge pågått en livlig debatt om utarmningen av landsbygden. Samtidigt har Skatteverket beslutat att lägga ner nio landsortskontor. Utåt sett tycks alla vara eniga om att en centralisering av myndigheter skadar landsbygden.

Med det som bakgrund gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utreda lokalisering av statliga verk och då pausades nedläggningen av skattekontoren. Där skulle det kunnat bli en tillfällig paus för eftertanke, analys och därefter agerande från regeringen för att stå upp för det man sagt: att statlig närvaro och statliga jobb i hela landet är viktigt.

Verkligheten har dock visat sig vara annorlunda. Kontoren i Mora och Åmål får ingen paus, utan ska avvecklas.

Vår avsikt var att förklara för Magdalena Andersson, finansminister, och Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket varför det är en mycket dum idé. Därför tog vi en första kontakt med Finansdepartementet och Skatteverket den 12 juni. Det följdes upp 15 juni med en bilaga med önskemål om ett möte.

I dagsläget har Ingemar Hansson och Skatteverket inte ens svarat. Från regeringens håll kom ett ”icke-svar” den 24 juni om att man ”ska återkomma”. Detta då vi skickat en påminnelse om att vi inte fått något svar.

Skatteverkets närvaro är nödvändig lokalt och regionalt. Besöksnäringen är en av våra största näringar och den har stor utvecklingspotential. Det är oftast småföretag som driver den här verksamheten och de behöver stöd för att kunna etablera och bygga upp sin verksamhet. Skatteverket poängterar vikten av att man ska göra rätt från början, men då behövs den personliga kontakten.

Närheten är därför viktig – något som även regeringen gjort gällande.

Med tanke på att regeringen hävdat att frågan är prioriterad och Skatteverket sagt att man jobbar med decentralisering så är det ett skamligt tafatt och nonchalant agerande. Man skulle faktiskt kunna förvillas att tro att regeringen och Skatteverket helst vill gömma sig bakom en utredning till Statskontoret och undvika att ta ansvar för vad man sagt.

LÄS ÄVEN: Sluta utarma småorter på statliga verk!

Att Skatteverket behandlar två kontor styvmoderligt är illa, men att regeringen väljer att se mellan fingrarna och inte alls visar intresse för något som slår hårt mot en hel region är ännu värre.

Mora-kontorets verksamhetsområde täcker de sex nordligaste kommunerna i länet där det finns 15 924 arbetsställen och omkring 70 000 medborgare. I området ligger norra Europas största friluftsområde med starka varumärken i fjällvärlden - Sälen och Idre.

Till Idre har Falu-kontoret drygt 25 mil och till Sälen drygt 20 mil enkel resa. Sträckan kan jämföras med att det är 25 mil mellan Falun och Stockholm. Skatteverket menar att man skall finnas där företagen finns. Räknas inte de 15 924 arbetsställena i norra Dalarna?

Det är lätt att se att många förlorar på dessa nedläggningar:

■ Skatteverket, som får ökade kostnader för omställningar, resor, traktamenten och lokalhyror.
■ Medborgare och företagare, som får längre resor och sämre stöd och hjälp. 
■ Medarbetarna på kontoret, som får långa resvägar till och i jobbet och därmed en sämre livskvalitet. 
■ Miljön, som utsätts för stora utsläpp från alla långa bilresor. De berörda regionerna, som erbjuds en sämre service och får ännu svårare att locka inflyttare till en redan hårt utsatt region.

Vi menar att det vore klokt att invänta den utredning som nu ska göras och vänta med genomförandet av besluten att flytta kontoren.

Därför har vi sökt kontakt med er, men bara mötts av tystnad. För det borde ni skämmas.

Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande, Mora

Anders Selling, VD Vasaloppet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev