Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Centerpartiet tar inte stöd av eller förhandlar med SD, dessutom tar partiet ställning för en human, öppen och hållbar migrationspolitik. Men det betyder inte att regeringen kan räkna med att få igenom skattehöjningar som inte har stöd i riksdagen.

Publicerad: 30 mars 2017, 11:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietSkatterSverigedemokraternaMiljöpartiet

Replik Grön Ungdoms språkrör Hedda Berkesand kritiserar Centerpartiets ställningstagande mot Sverigedemokraterna i debattinlägget Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken? Hon hävdar att Centerpartiet genom att bryta ut delar av regeringens höstbudget agerar oansvarigt för att vinna politiska poäng.

Det stämmer inte.

Vad Hedda Berkesand glömmer att nämna i sin artikel är de rödgrönas agerande hösten 2013, då de efter att budgetramarna antagits väckte ett utskottsinitiativ där man i efterhand ändrade skatterna. Det bröt mot riksdagsordningen. Talmannen försökte stoppa förslaget, men blev överkörd av de rödgröna och SD i konstitutionsutskottet.

Med andra ord såg MP, S, V och SD till att lärare, poliser och sjuksköterskor fick högre skatt. Det är de grupperna Miljöpartiet och Grön Ungdom stämplar som höginkomsttagare som minsann ska betala mer. Inte miljardärer, inte nån Krösus Sork-liknande karikatyr av en riskkapitalist, utan vanliga löntagare i ansvarsfulla yrken.

Den typen av skattehöjningar är skadliga. De gör det ännu svårare att tjäna på att arbeta och utbilda sig, i ett land där det redan i många fall är en förlustaffär. Men framförallt finns det inget som säger att de ger mer pengar till statskassan. I ett läge där man redan har så hög skatt på arbete och företagande som vi har i Sverige är det inte längre säkert att en skattehöjning ger mer inkomster, eftersom folk hellre gör annat än att jobba lite mer om staten ändå tar löneökningen i skatt. Den typen av så kallade dynamiska effekter är inget som syns i ett budgetförslag, eftersom de inte räknas med, men effekten kvarstår.

Det Centerpartiet nu föreslagit är till skillnad från Miljöpartiets agerande 2013 helt i enlighet med budgetlagen och gällande ramverk. Vad C vill göra är att i första steget väcka en reservation på regeringens förslag där man stryker vissa skattehöjningar och justerar ner ramarna för vissa utgiftsområden så att överskottet är det samma. I andra steget stryker man vissa av regeringens utgifter för att klara de nya ramarna, till exempel byggsubventionerna på 6 miljarder, som har en väldigt liten effekt på byggandet. Det förfarandet är helt i linje med riksdagsordningen.

Centerpartiets ställningstagande mot samarbete med Sverigedemokraterna är solklart. Centerpartiet tar inte stöd av SD för att få igenom en budget, och förhandlar inte med SD i riksdagen. Dessutom har partiets ställningstagande för en human, öppen och hållbar migrationspolitik blivit tydlig, inte minst när regeringspartierna skärpt flyktingpolitiken.

Däremot kan inte regeringen räkna med att få igenom skattehöjningar som inte har stöd i riksdagen. Centerpartiet har förklarat hur Allianspartierna, i linje med gällande riktlinjer, kan stoppa dessa skattehöjningar. Det innebär ansvarstagande, inte nyval eller politiskt kaos. Vill regeringen undvika nesan att få sina skattehöjningar stoppade finns det ett enkelt alternativ: lägg inte fram förslag på skadliga skattehöjningar.

Grön Ungdom måste bestämma sig för vart man står. Vill de, som ofta hävdas, vara ett frihetligt mittenförbund som förstår att tillväxt skapas genom arbete så har de ett gyllene tillfälle att pressa sitt moderparti att lägga en budget som är mer småföretagarvänlig och bygger på en grön skatteväxling med höjda miljöskatter och sänkt skatt på arbete. Vill Grön Ungdom vara ett vänsterförbund kan de fortsätta att härja om höjda skatter på det här viset, och tvinga moderpartiet att köra huvudet i väggen i riksdagen.

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev