Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vårt arbete för jämställdhet är uthålligt

Gudrun Schyman gillar inte SKL:s arbete för att medlemmarna ska ge likvärdig service till kvinnor och män, flickor och pojkar. Men Piteå, Umeå och Botkyrka är exempel som visar att det fungerar, replikerar Anders Knape och Carina Sandor.

Publicerad: 8 mars 2012, 13:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Med risk för att bli tjatig: Jämställdhets-integrering som strategi syftar till att göra jämställdhetsarbetet till en del av den ordinarie verksamheten i en kommun eller ett landsting. Att själva igångsättande sker i form av ett projekt är inte konstigare än att man vrider på nyckeln för att starta en bil.

När Kristianstads kommun bryter ner sina trygghetsundersökningar inte bara i kön utan också i bostadsområde, födelseland med mera, då är det en bestående kvalitetsförbättring.

När en lärare i Piteå inser att hon ställer lägre krav på pojkarna än på flickorna och ändrar på det, då är det en bestående kvalitetsförbättring.

När kommunen slutar skicka räkningen för barnomsorg till mammorna och sopräkningen till papporna, då är det en bestående kvalitetsförbättring.

När förlossningskliniken i Trollhättan börjar bemöta blivande pappor utifrån att de också ska få barn, då är det en bestående kvalitetsförbättring.

När en kommun fattar beslut om att införliva ett jämställdhetsperspektiv i alla sina styrdokument, inom alla områden och på alla nivåer, som i Piteå, Umeå eller Botkyrka, då borgar det för ett bestående jämställdhetsarbete, för att jämställdheten inte plötsligt glöms bort eller för att intresset försvinner när projektet som en gång såg till att jämställdheten kom in i styrdokumenten tar slut.

Det är kort sagt svårt att förstå hur man ska göra jämställdhet till en del av den ordinarie verksamheten utan att göra den till en del av den ordinarie verksamheten. Att det dessutom finns stort utrymme för utbildning och för tydligare politiska prioriteringar är knappast skäl som talar mot SKL:s stöd till medlemmarnas jämställdhetsintegrering.

Anders Knape mfl, ordförande (M) för Sveriges Kommuner och Landsting

Carina Sándor, Ordförande (FP) styrgruppen för HÅJ (SKL:s program för hållbar jämställdhet)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev