Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Värna begreppet läkemedel

Apotekarsocieteten uppmanar sjukvårdsminister Gabriel Wikström och riksdagen att stå upp för att begreppet läkemedel även fortsatt ska innebära påvisad effekt och tillfredsställande säkerhet – och att man avhåller sig från att skapa gräddfiler för antroposofiska preparat.

Publicerad: 5 november 2015, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ändra inte läkemedelslagstiftningen för att ge antroposofiska preparat en gräddfil, är uppmaningen som riktas till sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT


Ämnen i artikeln:

LäkemedelAntroposofisk vård

Som en av de tunga remissinstanser som Mats Reimer hänvisar till i sin artikel publicerad den 30/10 vill vi även i detta forum lyfta fram vår syn på frågan om antroposofiska preparat och svensk läkemedelslagstiftning.

Vår bestämda uppfattning är att svenska patienter ska kunna lita på de läkemedel som används inom svensk sjukvård och att dessa är dokumenterat effektiva för sitt ändamål. Antroposofiska produkter är inte det. Sverige har en väl fungerande läkemedelslagstiftning och det går utmärkt att hantera antroposofiska produkter inom denna.

I olika sammanhang har representanter för Vidarkliniken lyft fram att alltmer forskning visar att antroposofisk vård ger ”intressanta resultat” och att det inte saknas vetenskaplig grund för antroposofiska preparatens effekter.

Om detta stämmer är det inget som hindrar att företagen som tillverkar antroposofiska produkter utvecklar, validerar och förankrar detta. För om produkterna är patientsäkra och effektiva enligt vetenskapliga studier - vad är det då som hindrar antroposofiska företag att ansöka om att få registrera dem som läkemedel enligt samma krav som andra företag måste uppfylla?

Om det kan visas att exempelvis kalvlever i mycket utspädd form hjälper mot hepatit så bör denna produkt i princip kunna registreras som läkemedel i Sverige, förutsatt att preparatet också uppfyller vederbörliga säkerhetskrav. Detta kräver dock ingen ändring av läkemedelslagen och det är just detta debatten kring de antroposofiska preparaten handlar om: huruvida den svenska läkemedelslagstiftningen ska ändras för att vissa antroposofiska preparat ska få en gräddfil.

Vi håller fast vid vår uppmaning till sjukvårdsminister Gabriel Wikström och riksdagen att våga stå upp för vad som krävs för att klassificera en produkt som läkemedel: påvisad effekt och tillfredsställande säkerhet. Ändra inte på det!

-----

Läs även Ursula Flatters och Vidarklinikens slutreplik här.

Karin Meyer, vd, Apotekarsocieteten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev