tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Varför ses inte högerextremism som terrorism?

Att asyl- och flyktingboenden utsätts för attentat har blivit vardag. Finns det en koppling mellan rasismen i samhället och att attackerna inte rubriceras som terrorism? undrar Kevin Shakir, frilansskribent och grundare till tankesmedjan Nyskapet.

Publicerad: 20 augusti 2015, 09:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Breiviks terrordåd var ett resultat av nationalismen och rasismens upptrappning i det norska samhället. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraternaExtremismRasism

Medan förtroendet för partipolitiken minskar, ojämlikheten ökar, rasistiska organisationer stärks och polarisering blivit en självklarhet har vi nått en tid där normalisering av rasism sker obemärkt.

Trots detta stoltserar vi med en förljugen självbild om att Sverige är ett av världens mest jämlika länder. Samtidigt är det numera vardag för asyl-­ och flyktingboenden samt invandrare att utsättas för det jag menar är terrorattentat.

Den mest använda definitionen av terrorism brukar vara att terrorism är användning av våld mot (civila) mål med syfte att genom rädsla nå politiska målsättningar.

Metoden terrorism används för det mesta av grupper som saknar medel för att bedriva politik eller föra krig i syfte att uppnå politisk förändring. Ofta är det en grupp människor som på ett eller annat sätt känner sig förtryckta.

Finns det en koppling mellan rasismen i samhället och att attackerna inte rubriceras som terrorism? Vad krävs för att rasismens terrorattentat ska tas på allvar?

År 2009 växte det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet till 22,9 procent och stärkte sitt mandat i den norska riksdagen, Stortinget.

Medan partiets motstånd mot invandrare stadigt växt åren innan ökade normaliseringen av rasism i landet, vilket år 2011 uttrycktes i ett av de största terrorattentaten i norsk historia.

Anders Behring Breivik mördade sammanlagt 77 personer, med en bomb i Oslo och med att skjuta politiskt engagerade unga och vuxna på Utøya.

Den uppiskade stämningen efter Fremskrittspartiets framgångar skapade förutsättningar för dessa terrordåd. Anders Behring Breiviks terrordåd var ett resultat av nationalismen och rasismens upptrappning i det norska samhället.

Den högerextrema organiseringens partipolitiska framgångar i Sverige har även den lett till en historia av terrorism. Både högerpopulistiska Ny Demokratis intåg i riksdagen på 90­talet ledde till en serie terrordåd av John Ausonius, Lasermannen, såväl som dåden av Peter Mangs omkring Sverigedemokraternas upptakt inför valet 2010.

Nyligen drabbas tre flykting­ och asylboenden i Arboga, Värnamo och Malung för olika attentat. I Arboga hittades några säckar med brandfarlig vätska utanför ett asylboende, efter att en av de boende erkänt att hen mördat två personer på IKEA.

Det är ingen hemlighet att Sverigedemokraterna under de senaste åren vuxit. Sverigedemokraterna lyckas elda på de rasistiska strukturer som finns i vårt samhälle och ju mer utrymme deras problemformulering får, desto mer normaliseras rasismen.

Jag menar att det finns en stark koppling mellan terrorattentaten mot asyl­- och flyktingboenden och normaliseringen av rasism.

Ska det verkligen krävas att invandrare, flyktingar, asylsökande och icke­vita dör innan vi tar hoten från nationalismen och rasismen på allvar?

Nu måste vi bestämma vilket samhälle vi vill leva i. Är du beredd att leva i ett framtida Sverige där fascismen styr?

Kevin Shakir, frilansskribent och grundare av tankesmedjan Nyskapet som jobbar med att påverka samhällets ideal och normer genom utbildning, debatt och dialog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev