Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vårdpersonal blir sjukare av moderat politik

Vårdens pengar ska gå till vård - inte till dyra konsulter och felbyggen. Grunden för en bra sjukvård och en god arbetsmiljö är att vi har tillräckligt många anställda, med rätt kompetens och rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Därför gör regeringen en historisk satsning på vårdpersonalens arbetsmiljö och villkor på tre miljarder kronor.

Publicerad: 8 februari 2018, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholmsvården behöver inte skrytbyggen - utan bättre villkor för personalen, enligt debattörerna. På bilden Nya Karolinska sjukhuset.

Foto: Kristoffer Marchi / NKS


Ämnen i artikeln:

StockholmRegeringenModeraterna

Av dessa 3 miljarder kronor får Stockholm 667 miljoner. Nu hoppas vi att pengarna också används. Det behövs i Stockholmssjukvården, där personalpolitiken efter 12 år med moderatlett landstingsstyre har gått åt helt fel håll. Allt fler vårdplatser stängs på grund av personalbrist. Personalen, främst sjuksköterskor, varken vill eller orkar jobba kvar i en dålig arbetsmiljö med hälsofarliga arbetsvillkor. Detta leder till stor personalomsättning och ett beroende av inhyrd personal. Situationen äventyrar patientsäkerheten och försämrar för den personal som jobbar kvar. Detta oroar oss.

När vi klev in i regeringsställning 2014 hade sjuktalen ökat dramatiskt under den borgerliga regeringens sista mandatperiod och pekade brant uppåt. Sjukskrivningarna hade ökat särskilt mycket i välfärdsyrkena och kvinnor är de som blir sjukskrivna mest. Psykiatriska diagnoser som resultat av stress och utmattning dominerar. Den utvecklingen har vi nu börjat vända, men mycket återstår. Här har arbetsgivarna ett viktigt ansvar som man måste ta.

Stockholms läns landsting är en av Sveriges största arbetsgivare. Det är också Sveriges största och rikaste landsting med 45 000 medarbetare och borde presentera bättre. Sjukfrånvaron bland vårdpersonal inom moderatstyrda Stockholmslandstinget har ökat med över 30 procent de senaste fem åren. Kvinnor har dubbelt så många sjukdagar som män. Stressrelaterade sjukdomar har fördubblats och allra mest bland unga kvinnliga läkare.Moderaterna som styr landstinget har ett stort ansvar – och har misslyckats med att ta det. Du ska inte behöva bli sjuk av ditt jobb.

Vi vill vända utvecklingen och vi vill göra det i dialog med professionen. Därför höll Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting i början av februari ett rundabordssamtal om den ökande sjukfrånvaron bland vårdpersonal inom landstinget.

Regeringens historiskt stora satsningar på hälso- och sjukvården måste också komma stockholmarna till del. Därför vill vi satsa regeringens miljoner på vårdpersonalen, för bättre villkor, minskad sjukfrånvaron och att locka tillbaka personal.

Vi vill:

■ Erbjuda en lön som värderar erfarenhet och kompetens 
■ Införa hälsosamma arbetstider med möjlighet till återhämtning 
■ Starta systematiskt arbetsmiljöarbete inom all vårdverksamhet och ge personalen delaktighet och inflytande i arbetet
■ Ge närmsta chef rätt förutsättningar att förebygga ohälsa bland sina medarbetare
■ Erbjuda flersjuksköterskor specialistutbildning med bibehållen lön
■ Stärka undersköterskors möjligheter att vidareutbilda sig 
■ Göra Stockholm läns landstinget självförsörjande på AT-tjänster och införa fler ST-tjänster

Annika Strandhäll, socialminister (S)

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S) , SLL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev