Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Vården ska inte fokusera på de friskaste

Vi kan inte tillåta att välfärden styrs av drivkrafter som gör att vissa vårdverksamheter fokuserar på de friskaste patienterna i stället för att ta hänsyn till var behoven finns. Om vinster i välfärden återinvesteras i verksamheten kan fler jobb skapas – jobb som också kommer nyanlända till del.

Publicerad: 22 mars 2016, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenArbetslöshetVänsterpartiet

Replik. Det stora stöd som finns i befolkningen för en välfärd utan vinstintresse har nu äntligen resulterat i att förslag till ett nytt regelverk håller på att tas fram. Vinstutredningen ska i november lägga fram sina förslag på hur vi kan få en välfärd som styrs med kvalitet och brukarnas behov i centrum, inte med vinstintresset.

Men alla gläds inte över det. Mångmiljardären Dan Olofsson är inte bara en av Sveriges rikaste män utan även en flitig författare av debattartiklar riktade mot Vänsterpartiet och vår politik för en välfärd utan vinstintresse.

Debatten om vinstintresse och vad det gör med välfärden och samhället verkar störa honom. Han kräver nu att vinstutredningen ska läggas ned så att riksdag och allmänhet inte ens får ta del av förslagen samt att den politiska debatten ska handla om annat (Dagens Samhälle 21 mars).

Olofsson lyfter fram den tidtabell för avveckling av vinstintresset som Vänsterpartiet föreslog inför valet 2014 och försöker övertyga om att den skulle vara passé. Men att alla datum i det förslaget till tidtabell inte har följts i detalj är helt naturligt.

Det var Vänsterpartiets eget förslag före valet och efter valet förhandlade vi utifrån det fram vinstöverenskommelsen med regeringen. Det är grunden för att förslagen för en välfärd utan vinstintresse just nu utreds och ska läggas på riksdagens bord.

Vi i Vänsterpartiet kommer att se till att överenskommelsen hålls. Välfärden ska finnas till för människorna som behöver den, inte för att generera vinst åt bolagsägare.

Vi kan inte tillåta att välfärden styrs av drivkrafter som gör att vissa vårdverksamheter fokuserar på de friskaste patienterna i stället för att styras av var behoven finns. Drivkrafter som gör att en del skolor gör allt för att få elever från resursstarka hem och undviker de barn och ungdomar som behöver stöd.

Eftersom Olofsson inte vill diskutera vinstintressets problem hävdar han att det skymmer frågor om hur nyanlända ska få jobb. Det är ett märkligt sätt att försöka tysta en debatt. Få saker har så mycket fokus som frågan om hur de som kommer till Sverige ska få jobb. Och det med rätta – här behövs politik.

Vänsterpartiet vill bland annat anställa fler i välfärden, satsa på utbildning för bristyrken och låta Arbetsförmedlingen kartlägga flyktingars kompetens redan på flyktingboendet. Vi säger bestämt nej till de borgerliga partiernas försök att använda frågan som ursäkt för att sänka låginkomsttagares löner.

Att se till att nyanlända får jobb står inte på något sätt i motsatsförhållande till att lösa problemen med vinster i välfärden. Tvärtom finns här kopplingar.

Om vinster i stället återinvesteras i verksamheten kan fler jobb skapas. Och med den satsning på att åtgärda rekryteringsproblem i bristyrken som Vänsterpartiet vill se i vårbudgeten blir det lättare för den som behöver anställa att hitta sökande med rätt utbildning. På så sätt kan nyanlända snabbare komma i arbete.

I dag ser vi dessutom hur stora delar av flyktingmottagandet styrs för att göra största möjliga vinst åt ägarna i stället för att ge en så bra start som möjligt för de som flytt till Sverige. Det gäller såväl hur verksamheten ser ut på det enskilda asylboendet som hur asylboenden och flyktingmottagande fördelas över landet.

Ett mer samordnat flyktingmottagande med fokus på att ge en så bra start i Sverige som möjligt skulle ge bättre förutsättningar för lyckad etablering längre fram. Vinstintresset bidrar här i stället till fragmentering och fokus på fel saker. Det tänker vi inte sluta att arbeta för att få bukt med.

Ulla Andersson, riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev