Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Var med oss i empati och generositet!

Det är ingen politisk agenda som driver oss i de kristna samfunden. Det är tron på den Gud som skapat oss och givit oss namnet människa. Så fortsätt att vara med oss i generositet och i empati, så att Guds kärlek blir synlig i världen, skriver biskop Eva Brunne i en replik till Jenny Sonesson.

Publicerad: 29 december 2016, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är ingen politisk agenda som driver oss. Det är tron på den Gud som blev människa i Jesus och som blev flykting i Egypten med sina föräldrar.

Foto: Rebecka Nyberg/Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikMigrationFlyktingbarnJuluppropet

Jenny Sonesson skrev dagen före julafton en krönika med anledning av Juluppropet. Juluppropet gör vi tillsammans med 26 medlemskyrkor inom Sveriges kristna råd. Vi gör det med tre uppmaningar till regeringen: Ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro, ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv, undanröj hinder mot familjeåterförening. Ingenting mer och ingenting mindre.

Vi gör det i jultid för att vi vet att just då samlas många av oss med vänner och familj i trygghet och glädje. Aldrig är väl familjen så viktig för oss som just nu. Och varför skulle vi missunna andra att få vara med sina familjer.

Vi gör det i jultid för att vi just då läser om längtan efter Fredsfursten så som profeten Jesaja skriver i sitt nionde kapitel. Aldrig har väl profetorden varit så aktuellt som nu. Och varför skulle vi missunna andra att slippa förtryckets fasor och få möta det barn som föddes.

Vi gör det i jultid för att vi har levt i ett halvår med en snålare flykting- och migrationspolitik än tidigare och för att vi nu ser de svåra konsekvenserna för många människor.

Det är ingen politisk agenda som driver oss i de kristna samfunden. Det är tron på den Gud som skapat oss och givit oss namnet människa. Det är tron på den Gud som själv blev människa i Jesus och som några dagar gammal blev flykting i Egypten tillsammans med sina föräldrar. Det är tron på den Gud som inte gör skillnad på människor.

Själavård och socialt arbete fortsätter vi med. Det sociala arbetet uttrycks i diakoni. Den sätter inte gränser där vårt lands geografiska gränser går. När diakonerna vigs till tjänst i vår kyrka säger vi bland annat: ”Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen.”

Det gäller människor i vårt land, men det lyfter också blicken till att se utanför vårt lands gränser. Det är precis så som religion binder samman människor över hela världen. Ingen är mer skapad av Gud och ingen är mindre skapad av Gud.

Så fortsätt att vara med oss, Jenny Sonesson. Fortsätt att vara med i generositet, i empati, i det gemensamma livet, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

----

Läs krönikan som ovan är en replik på: Kyrkan måste få oss att lämna skyttegravarna

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev