Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Var går gränsen för vindkraftens subventioner?

För att nå målet för hur stor den förnyelsebara energin ska vara år 2020 föreslår Energimyndigheten att subventionerna till vindkraften ska öka. Men att höja subventionerna ännu mer i dagsläget är fel väg att gå.

Publicerad: 24 juni 2015, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ElproduktionVindkraftEnergipolitik

Replik till artikeln ”Förnybar energi kräver pragmatiska lösningar” av Charlotte Unger, vd på Svensk Vindenergi, med flera.

Sverige och Norge har satt en gemensam ambitionsnivå för vindkraft och annan förnyelsebar energi som ska uppnås år 2020. Enligt ländernas avtal kan ambitionsnivån emellertid ändras på initiativ av någon av parterna, förutsatt att det finns en enighet mellan länderna.

Ambitionsnivån är målet, medan verktyget är den så kallade kvotplikten som styr subventionens storlek. För att träffa målet bör vi justera kvotplikten lagom mycket. Detta skulle enligt Energimyndighetens bedömning innebära att vi nu bör höja kvotplikten från nuvarande 14,4 procent till 23 procent, det vill säga med inte mindre än 60 procent.

Moderaternas ledamot i Energikommissionen Lars Hjälmered säger i SvD att ”Vi håller fast vid de subventioner som gäller just nu.” Detta kan tolkas på två sätt: Antingen att man håller fast vid att kvotplikten förblir vid 14,4 procent, den nivå som gäller sedan ett par år tillbaka, eller att man justerar upp kvotplikten med 60 procent som Energimyndigheten föreslår.

Frågan blir nu: Vilken nivå avser Moderaterna? Även andra partier är naturligtvis välkomna att svara på frågan. Riksdagsbeslut ska tas i oktober.

Mot bakgrund av att elöverskottet ser ut att bestå under överskådlig tid, menar vi att kvotplikten bör bibehållas oförändrad, i vart fall ytterligare några år. Detta skulle sannolikt medföra en uppbromsning i nybyggnationen av vindkraftverk, främst på grund av att vi nu har en betydande ackumulerad reserv i elcertifikatsystemet.

Detta var tänkt att fungera med en stabil utbyggnadstakt och drar det iväg för snabbt så ska reserven automatiskt fungera som broms. Det är bland annat detta som brukar beskrivas som att systemet är marknadsbaserat, och som varit något av ett reklamargument.

Vindindustrin vill naturligtvis inte bromsa. Från branschorganisationen Svensk Vindenergi brukar anföras att reservens uppkomst främst beror på felprognoser av Energimyndigheten. Må så vara, men är det en klok väg att Energimyndighetens felaktiga antaganden ska åtgärdas med ytterligare pengar från elkonsumenterna? Och att nu återigen utgå från Energimyndighetens prognoser och rekommendationer?

Centern går sin egen väg vid sidan av Alliansen, och Sverigedemokraterna väntar på vinst vid sidlinjen.

Henrik Wachtmeister, styrelseledamot Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Jan Hedman, styrelsesuppleant Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev